Ако някой ви каже, че марулите обезболяват като опиума, ще си кажете, че ви се е причуло. Но е истина. Има един сорт дива маруля, на вид нещо средно между глухарче и магарешки бодил, който от векове се използва за обезболяване.

Някъде я наричат бедняшки опиум или опиумна маруля. Латинското й название е Lactuca virosa. Тук наставката lac означава "млечен", защото от стеблото й изтича бял горчив сок. В сока има млечни терпени - активните съставки, на които се дължи упойващият ефект. Изчислено е, че доза само от 30 мг лактококопикрин се равнява на 60 мг ибупрофен.

Дивата маруля е била позната на древните гърци. През 430 г. пр.Хр. бащата на медицината Хипократ описва упойващото действие на сока й. В древен Египет са я използвали като афродизиак заради стимулиращия ефект на сока в големи дози. През XIX век при липса на опиум предписвали сока от тази маруля като обезболяващо, например по време на Гражданската война в Америка. Един полски лекар изследва сока от дива маруля и установава, че той действа като опиума, но няма неговите странични ефекти и не води до пристрастяване.

"Действието на тази субстанция (лактукариум) е три пъти по-слабо от това на опиума, но от него няма странични ефекти", пише той.

През 1898 г. дивата маруля влиза в американската фармакопеея, а през 1911 г. и в британската. Използва се много до края на 40-те г. на ХХ век. През 70-те г. обаче изпада в немилост, тъй като хипитата й се нахвърлят като на легално психотропно вещество.

И днес има алтернативни халюциногенни препарати със съдържание на опиум от маруля или негови деривати, които са легални. Те обикновено се загряват в малък съд и парите им се вдишват. Lactuca Virosa е в списъка на лекарствата без рецепта в САЩ. Това означава, че тя може да се отглежда, притежава и продава свободно без разрешителен режим.

Извън болкоуспокояващите й свойства марулята има и други лечебни приложения.

1. При тревожност

Премахва безпокойството и намалява тревожността особено при юноши. Помага и при Синдром на неспокойните крака.

2. Слаб диуретик

Увеличава колиството урина и поради това се използва при инфекции на пикочните пътища и при едем (задържане на течност в тъканите и телесните празнини, придружено с обилно изпотяване).

3. Безсъние

Като всеки опиат има силно седативно действие. Често се комбинира с валериан.

4. Облекчава артрит

Като болкоуспокояващо действа и на мускулите и ставите. С тази цел най-добре е да се пие чай от дива маруля преди лягане.

5. Лекува мигрена

Намалява честотата на пристъпите на главоболие, ако се взема като тинктура.

6. Срещу кашлица и астма

Пие се при възпалени бронхи и суха кашлица. Има и отхрачващо действие.

Употреба

Дивата маруля се продава като чай, тинктура или като хранителна добавка. Някои хора я сушат и я пушат в лули, но вдишването на дим от нея не е перпоръчително.

При болки дозата е 1,5 г дива маруля в чаша чай.

За пушене в лула дозата е само 0,25 г, тъй като в тази форма действието на марулята е най-мощно.

Като хранителна добавка се взема капсула с 30 до 120 мг преди лягане.

От тинктурата се пият 12-24 капки на ден при тревожност и силен стрес.

При безсъние се вземат по 12-24 капки на всеки 15 минути час-два преди лягане.