Кога за последно пихте енергийна напитка? Със сигурност не е било много отдавна. Според глобално проучване от 2016 г. България е сред страните, в които потреблението на този вид напитки шеметно нараства. Смятано на човек от населението, първа в света е Австрия - родината на марката "Ред бул", и това е обяснимо. Втора е Великобритания с 8,3 л на човек годишно. Ние сме в горната третина на държавите с малко над 2 л на човек годишно. Но у нас увеличението за 10-те години от 2006 до 2015 г. е било с цели 185%. В България, както и в Гърция и в Македония на този вид напитки се падат 6% от общото протребление на безалкохолни.

В света през 2015 г. са били изпити 11,5 милиарда л енергийни напитки, а прогнозата за 2019 г. бе за 16 милиарда литра и бе надмината. В пари това означаваше 55 милиарда долара за 2015 г. и скок до 79 милиарда долара.

Тази силна жажда за течна енергия има своите обяснения в промяната в начина на живот, бързото повишаващите се доходи в страните от Азия, стремежа към здравословен живот, спортуването за здраве и култа към мускулестото тяло, изваяно във зала за фитнес.

Тази жажда обаче има и сенчести страни. Скачат продажбите на енергийни напитки сред младежта. Вече ги купуват дори 10-годишни деца. Оказва се, че са единственото масово предлагано и общодостъпно законно средство за бързо стимулиране на тялото. Другите са или забранени като опиатите, или приемът им е под различни ограничителни режими.

Какво чудно има тогава, че употребата на енергийни напитки от учениците увеличава случаите на лошо поведение в клас и училищния двор. Причината според британско проучване от 2017 г. е, че енергийните напитки са доста по-опасни от кофеина, който се съдържа в тях. В едно шише такава напитка от популярните марки има средно 160 мг кофеин. А Европейската агенция за безопасност на храните препоръчва целодневната му доза да не превишава 105 мг. Какво чудно има тогава, че енергийните напитки вдигат кръвното, причиняват сърцебиене и безсъние.

Какво става в тялото на човек, който изпива такава напитка? А какво става, ако изпива много такива напитки? Как те се съчетават с алкохола и каква е реакцията на детския организъм към тях?

Що е енергийна напитка?

Това е безалкохолно питие с кофеин, витамини и аминокиселината таурин. При някои има добавки като корен от женшен, който се смята за полезен за здравето стимулант, или гуава. Тези напитки съдържат и много захар - от 110 до 156 г в шише от 500 мл.

Какво прави в тялото?

Изследване в САЩ от 2018 г. сочи, че енергийните напитки причиняват опасни изменения в сърдечната дейност и кръвното налягане. Кръвното остава "значително по-високо" в продължение на 6 часа след изпиване на напитката. Освен това 2 часа пулсът е неравен. Но ако интервалите между два удара на сърцето се променят твърде дълго време, се стига до аритмия, а тя е застрашаващо живота състояние.

Причината е кофеинът - 10 минути след изпиване на напитката той попада в кръвта, повишава налягането й и променя сърдечния ритъм. Цялостният ефект се усеща между 15-ата и 45-ата минута. Тогава има кратко повишаване на концентрацията и изостряне на вниманието. След 1 час кофеинът вече е напълно абсорбиран, а черният дроб е вкарал в кръвта голямо количество захар. Щом ефектът от кофеина отслабне, нивото на кръвната захар спада и човек чувства умора и дори изтощение.

Най-после установено е и че енергийните напитки ускоряват развалянето на млечните зъби. През последните 10 години този процес е добил стихийни измерения при децата, които ги пият.

А ако прекалиш с тях?

При консумацията на голямо количество енергийни напитки има силно сърцебиене, високо кръвно, гадене и повръщане заради пресищането на кръвта с кофеин. Като се добави и високото ниво на кръвна захар, всички условия за диабет са налице. В по-дългосрочен план се появяват и силно главоболие, раздразнителност и тревожност.

Как реагират децата?

При децата пиенето на енергийни напитки по-лесно води до зависимост и пристрастяване към тях. Освен това настъпва възбуда и се проявяват симптоми на нервност и свърхактивност.

Какви са ползите от тези напитки?

Кофеинът стимулира централната нервна система. Когато стигне мозъка, човек се ободрява и спира да чувства умора. Главоболието също изчезва и поради това кофеинът се добавя в много лекарства срещу мигрена. При все това вредите от кофеина натежават над ползите от него.

А ако се смесят с алкохол?

Сред младите стана обичайно да смесват енергийни напитки с алкохолни питиета. В много барове се продават такива коктейли, като най-популярен е коктейлът от Ред бул и водка.

Тези коктейли са опасна комбинация. При употребата им се поема повече кофеин, калории и захар, отколкото ако енергийната и алкохолната напитка се изпият поотделно. Ефектът е отново сърцебиене, безсъние и възбуда. Ако се привикне към тези коктейли, човек почва да пие повече алкохол и влиза в състоянието на "буден пияница". Тогава са възможи и пристъпи на паника.

Алкохолът действа, но човек не усеща, че преценката му, равновесието и координацията на движенията му са засегнати. Причината е, че алкохолът и енергийните напитки въздействат по различен начин. Алкохолът е депресант, който забавя мозъчните функции и има седативен ефект. Ако си пил доста, заваляш думи, рефлексите ти се забавят и ти се доспива. От своя страна кофеинът е стимулант. Смесен с алкохола, неговият стимулиращ ефект се усеща по-силно, но това маскира въздействието на алкохола върху паметта, времето за реакция и другите процеси в мозъка.