Присаден в шията чип възбужда вагусния нерв за 3 минути на ден. Пуска се с магнит

Болните от артрит получават голяма порция надежда, след като 20 души бяха излекувани от страданието чрез малък електронен имплант. Той е от типа на пейсмейкърите и се поставя от лекар в шията на болния. Целта е чрез него да се "хакне" нервната му система, съобщи телевизията Скай нюз.

Лечението с новия метод е извършено от екип в Медицинската академия в Амстердам. Докладът за ефекта от него вече излезе. Скай нюз обяви, че си е осигурила ексклузивен достъп до данните за 20-те пациенти в него.

Телевизията показа как изглежда имплантът и как действа. Той е с форма на дребна монета и изпраща слаби електрически импулси по нерв в областта на шията, който предава сигнали от мозъка към важни органи. Броени дни след това в състоянието на над 50% от пациентите е настъпило драстично подобрение. Болките в ставите им изчезнали и те спрели да пият лекарства.
Учените се надяват същата техника да бъде приложена и при други хронични заболявания и да излекува хора с астма и диабет.

Проф. Паул-Петер Так, ревматолог от Амстердам, казва: "Настъпи видимо подобрение дори при тези, на които нищо не е помогнало, включително най-модерните лекарства. С импланта ще сме в състояние да постигаме ремисия при 20-30% от болните. Това ще е огромна крачка напред в лечението на ревматоидния артрит."

Според проф. Так стимулаторът ще стане широко достъпен в рамките на 5 години. Той обаче признава, че все още екипът му не е съвсем наясно как точно устройството постига толкова силен ефект.

Имплантът се прикачва подкожно към вагусния нерв, който свързва мозъка с органи, отговорни за автоматичните функции на тялото - дишане, пулс, имунни реакции и др. Той излъчвал импулси само по 3 минути на ден. Но учените са отбелязали съществено намаление на функциите на далака, който е най-важен за имунната система. След няколко дни далакът намалил производството на вещества и имунни клетки, които болезнено възпаляват ставите на страдащите от ревматоиден артрит.

Скай нюз показа една от пациентките - Моника Робрьок, която вече година носи импланта. Преди това имала толкова силни болки, че едва можела да ходи в стаята, макар да пиела най-силните лекарства срещу артрит. Сега тя е спряла всички хапчета и се движи свободно, без да изпитва болка.

"За 6 седмици спря да ме боли. Отоците спаднаха. Пак си живея нормално и карам колело, разхождам кучето, даже си карам колата. Стана магия!", казва тя.

Робрьок допира кожата над импланта с магнит, за да го включи. След секунди импулсите на вагусния нерв, стимулирани от него, карат гласа й да потреперва. Според лекарите това е единственият страничен ефект от лечението, който те са наблюдавали.

"За болния присаждането на имплант е много привлекателно, тъй като спира лекарствата. Никой не иска да пие лекарства 30-40 години", казва д-р Так. "Освен това така се възстановява естественият баланс на тялото."

Технологията с импланта за нервна стимулация е толкова обещаваща, че британски фармацевтичен гигант е инвестирал в разработката й 32 милиона евро. Вече се правят опити с "биоелектронни" устройства от следващо поколение. Те са с размерите на оризово зърно. Скай нюз цитира шефа на изследователския екип Крис Фам, според когото новите импланти ще могат да предотвратяват спазматичния недостиг на въздух при пристъп на астма, да убиват апетита на затлъстели и да възстановяват синтеза на инсулин при диабетиците. Той казва:

"Надявам се след 10-20 г., ако вие или аз развием диабет, да идем на доктор и той  да ни сложи едно такова устройство. По нервните пътища то ще контролира нивото на инсулина. Така ще се лекуваме, а не с инжектиране на инсулин или с хапчета."

ИМА СХЕМА НА ФАЙЛ NECKIMPLANT

кващите възпаления в ставите химически вещества.