Всеки десети мъж над 50 г. има 60-годишно сърце, установи анализ на Британския здравен фонд. Според него разликата с действителната възраст на човека го излага на риск от сърдечен удар. Той води до 1/4 от инфарктите при хора под 75-годишна възраст. Много от тях могат да бъдат избегнати.

Фондът е създал приложение за смартфон, с което за минута-две всеки може да изчисли реалната възраст на сърцето си и да се осведоми за степента на риска и за мерките, които да вземе за предпазване от инфаркт.

За пушач на 60 г., висок 188 см, с тегло 77 кг, без оплаквания и роднини със слабо сърце и със систолично кръвно налягане 90 калкулаторът пресмята, че възрастта на сърцето му е 67 г. (заради пушенето). Дава и прогноза, че мъжът ще изкара поне до 75-годишна възраст, без да го сполети инфаркт.

При добавяне на показания за ниво на холестерола под 7,2, калкулаторът понижава възрастта на сърцето на мъжа до реалната му възраст 60 г.

Рисковите фактори за сърдечни болести са два вида - управляеми и неуправляеми, обясни пред Ройтерс д-р Джейми Уотърол от фонда. Спрямо първите като пушене и затлъстяване могат да се вземат мерки - отказ от цигарите, отслабване с промени в храненето, движениеи др. Неуправляемите фактори са възраст, пол и др. Рискът при мъжете например е по-висок. При жените преди менопауза е нисък заради предпазващата роля на женските хормони. Той е по-висок и защото мъжете пушат повече от жените.

Фондът дава следните общи препоръки за сърдечно здраве:

- Бързо ходене или каране на колело поне 150 минути сидмично;

- Отслабване, ако обиколката на талията е 94 см за мъж и 80 см за жена;

- Сваляне на кръвното и на холестерола, ако са високи;

- Спиране на пушенето, понижаване на консумацията на сол и на алкохол;

- По-малко стрес и по-често излизане на чист въздух.