Човечеството е изкоренило само една болест - едрата шарка. Сега наред да изчезне е детският паралич. Той е първи в списъка за заличаване на Световната здравна организация. Но една почти неизвестна напаст - дракункулозата (болестта на гвинейския червей), изглежда, ще го изпревари.

През 1988 г. с пари от фондацията на бившия президент на САЩ Джими Картър СЗО учреди Работна група за заличаване на болести. В списъка й има още 6: слонска болест, морбили, рубеола, заушки, свинска тения (цисти-церкоза) и фрамбезия.

Какво прави една болест изкоренима?

Работната група подбира общо 100 заразни болести. За да отсее 8-те от тях, тя преценява коя може да бъде елиминирана от медицината и дали ще има политическа подкрепа за това. Една болест би могла да се изкорени, ако:

- не се предава лесно;

- веднага се диагностицира;

- има къса инфекциозна фаза.

А ако не заразява животни - още по-добре.

Изисква се още за всяка болест вече да са налице ефективни, евтини и лесни за прилагане методи де се прекъсне заразата. Сред тях са ваксините, лечебни и профилактични медикаменти, а също и инсектициди срещу насекоми, пренасящи заразата. В идеалния случай тези мерки трябва да са проверени при премахването на някоя болест в цял географски район - остров или отделна държава.

Световните кампании за заличаване на болести зависят от политическата воля това да стане във всички държави, където болестта взема жертви. Изкореняването става спешно, когато предпазните мерки срещу болестта са се оказали нефективни. Например, ако някой патоген стане устойчив на лекарствата или мутира и вече заразява и животни. (Животните са огромен резервоар за болести, който е невъзможно да се пресуши.)

Световната кампания за изкореняване на маларията от 1955 г. например бе прекратена през 1969 г. Появиха се опасения, че маларийният плазмодий ще стане устойчив на лекарства, а комарите, които го вкарват в човешката кръв, ще станат устойчиви на инсектициди.

През 2017 г. Световната здравна организация обяви болестта тетанус при децата за изкоренена в Западното полукълбо. В останалата част на света обаче заразата убива по 35 000 деца годишно, като преди това те изпадат в мъчителни гърчове.

Хаити е последната страна в Западното полукълбо, която е изкоренила тетануса. Това обаче не означава, че причинителят й е изчезнал. Бактерията все така вирее в почвата и в отходите на животните. Под "изкореняване" се разбира, че благодарение на ваксините случаите на заболели са под 1 на 1000 живородени бебета.

Двете Америки се справят най-добре в света с изкореняването на болести, за които има ваксини. Шарката там бе елиминирана през 1971 г., детският паралич - през 1994 г., рубеолата - през 2015 г., а морбилите - през 2016 г.
Но изкоренените болести понякога се завръщат, както стана с морбилите в Америка и Европа в последните години. В щата Орегон бе регистриран и първи от десетилетие случай на болно от тетанус дете. Причина за ренесанса и на двете болести е отказът от ваксиниране.

Дракункулоза

Поражения: Паразитът се предава от водни бълхи. От язви по краката на болния излизат червеи с дължина до 1 м.

Прояви през 2020 г. - 15 болни в Чад, Етиопия, Мали и Южен Судан

Мерки - Карантина, филтриране на водата, изтребване на ларвите.

Детски паралич

Поражения: Вирусът се предава по въздуха и чрез изпражнения. Причинява парализа.

Прояви през 2020 г. - 44 болни в Афганистан и Пакистан

Мерки - Ваксина, хигиенизиране.

Морбили

Поражения: Вирусът се предава по въздуха. При деца и хора с отслабен имунитет може да причини тежки усложнения (слепота, енцефалит) и смърт.

Прояви през 2020 г. - 266 700 болни, 145 700 умрели.

Мерки - Ваксина

Заушки

Поражения: Вирусът се предава по въздуха. При възрастни причинява менингит, възпаление на тестисите и безплодие при мъжете.

Прояви през 2020  г. - Неизвестен брой

Мерки - Ваксина

Рубеола

Поражения: Вирусът се предава по въздуха. При бременни уврежда плода или го убива.

Прояви през 2020 г. - Годишно се раждат над 100 000 заразени бебета.

Мерки - Ваксина

Свинска тения

Поражения: Червеите се развиват в червата след ядене на полусурово свинско и телешко. Кистите се развиват в мозъка и причиняват епилепсия, силно главоболие и слепота.

Прояви през 2020 г. -  50 милиона заразени и 50 000 жертви годишно.

Слонска болест

Поражения: Паразитните червеи се пренасят от комари. Увреждат бъбреците и други органи. Причиняват огромни отоци на краката и гениталиите.

Прояви през 2020 г. - 120 милиона заразени, 40 милиона осакатени в 58 страни.

Мерки - Раздаване на хапчета, изтребване на комари.

Фрамбезия

Поражения: Хронична инфекция на кожата, костите и сухожилията, причинявана от спирохета. Предава се с телесни течности при контакт. Деформира носа, краката и костите.

Прояви през 2020 г. -  42 милиона души са изложени на риск в 12 страни.

Мерки - Раздаване на хапчета.