Коя диета е с най-много последователи в света? Оказа се, че това може да се установи много лесно. Съвсем наскоро - на 16 август, го направи екип на сайта Vegan cakes Jack and Beyond.

Вече маса народ - половината човечество! - държи да документира в Инстаграм, ТикТок  или другаде в нета всякакви свои преживявания, характеристики и аспекти от ежедневието. Особено голям интерес има въпросът кой какво яде. Това се вижда лесно, ако потърсиш с думата "диети" колко хаштага има в Инстаграм (485 хиляди), или съответно в ТикТок - колко са гледали видео клиповете (106 милиона).

Така двете мрежи за споделяне стават доста чувствителен индикатор за тенденциите в храненето и начина на живот, а и за диети, рецепти за ястия от екзотични кухни и пр.

За да определи най-популярната диета, екипът е съставил списък от 20 най-често споменавани през 2021 г. диети в статии за храненето в 10-те най-посещавани кулинарни сайта в света. След това проверил колко гледания и хаштагове генерират те в ТикТок и респективно в Инстаграм.
Резултатът от съчетаването им е класация на 10 най-популярни диети:

Първа в света е кетонната диета с току над 1 милиард (10,2 милиона хаштага и точно 1 милиард гледания). Тя е богата на мазнини и е почти без въглехидрати. Следва я алкалната, но много, много отдалече. Тя е събрала няма и 30 милиона (678 000 хаштага и 29,2 млн. гледания). Набляга на яденето на зеленчуци, плодове и на честото пиене на вода.

Трета е средиземноморската с 23,3 млн. (510 000 от Инстаграм и 22,8 млн. от ТикТок). Тя включва плодове, зеленчуци, риба, бобови, зърнени храни, ядки и зехтин. При нея приемът на месо и млечни продукти е по-ограничен.

Четвърти са веганите, които изключват месото изцяло както и всички храни с животински произход - кръгло 15 милиона. Пета е палеодиетата - 14,5 милиона, следваща методите на изхранване отпреди началото на историята (лов, риболов и събирачество).

По-надолу е суровоядството с около 14,2 млн., следвано отдалеч от диетата на Аткинс - 1 милион. Вегетарианците, така пополярни преди, са чак осми с 911 500. Диета DASH е девета с 315 200. На 10-о място е флекситарианската диета с 246 300. Тя е малко поразхлабена версия на вегетарианската и допуска да се хапват животински храни, но рядко и по малко.