Обновени регламенти за тежките метали в десетки продукти
Европейската комисия определи нови максимални количества на олово и кадмий в храните, съобщиха медии в Брюксел. Това е част от голямата стратегия за борба с рака и за опазване на общественото здраве.
Мерките започват да се прилагат от 30 август 2021 г. за оловото и от 31 август за кадмия. Те се отнасят за плодове, зеленчуци, месо, някои подправки. Целта е да се стигне до още по-голямо намаление на тежките метали, които заразяват храната.
Стела Кириакидес, комисар по здравеопазване и безопасност на храните, заяви: “Това е поредна стъпка в усилията да се подобрят европейските стандарти за сигурност и да се предостави на гражданите по-безопасна и здравословна храна”.
Храни, които носят най-много кадмий на трапезата, са зърнените, зеленчуци, ядки и варива, кореноплодни, месо и месни продукти.
През януари 2009 г. Европейската агенция за безопасност на храните обяви, че кадмият в храните засяга бъбреците и като се натрупа, води до дисфункции. Агенцията определи като допустима норма 2,5 мг кадмий на кг телесно тегло за седмица. Вегетарианците, децата, пушачите и хората от замърсени райони може би превишават приема на тази доза около два пъти.
Тогава ЕС определи максимални нива на кадмия в шоколада и какаото. Това доведе до търкания в Световната търговска организация и недоволство от държави производителки от Латинска Америка.
През 2014 г. обаче комисията преценява, че ревизирането на нормите не е целесъобразно. Затова е даден срок до 2018 г. да се събират данни и да се направи нов доклад. В новия регламент 2021/1323 от 10 август т.г. се посочва: “Оценката на най-новите данни показва, че сега е постижимо да се намали кадмият в храните. В обновения регламент 1323 има списък от храни и максимално допустимите количества кадмий в тях.
През март 2020 г. агенцията обяви, че оловото в храната води до невротоксични увреждания при деца и до сърдечни проблеми при възрастните. Превишаването на нормите засяга развитието на зародиши, кърмачета и малки деца.
Същата година становището споделят Организацията по прехрана и земеделие на ООН и СЗО. Комисията по Codex Alimentarius (съвкупност от международни стандарти за храни и ръководствата и препоръките за тях) намали максималните нива на олово за голям брой храни.
Храните, в които оловото попада, са зърнени, картофи и най-вече листните зеленчуци, както и водата от водопровода.
Ревизираният регламент на ЕС обаче е насочен по-специално към карантии, храни за кърмачета и деца, сол и диви гъби. Същото се отнася за вината и ликьорите от бъдещи реколти. За да се подпомогне борбата с измамите, като добавяне на оловен хромат към куркумата, са установени максимални нива и за подправки.
В изброените групи храни допустимото количество олово се намалява два пъти. Например в карантията от едър рогат добитък от 0,5 мг/кг на 0,2 мг/кг, а за вината от грозде от 0,2 мг/кг на 0,1 мг/кг.
В ревизирания регламент 2021/1317 от 9 август също има приложение за количествата олово за всяка храна. Там пише, че новата норма за детските храни е 0,02 мг/кг за прахообразните и 0,01 мг/кг за течните. За сравнение в регламента през 2006 г. в прахообразните допустимото количество е 0,05 мг/кг.
И в двама документа кадмият и оловото са наречени “косвени генотоксични канцерогени”. Препоръчва се храните, пуснати на пазара преди влизането на занижените норми в сила, да се продават само до 28 февруари 2022 г.
Коментари