Ултравиолетовите лъчи поразяват очите по-лесно от кожата

Повечето хора са наясно с вредата от слънцето за кожата – от изгаряния и поява на бръчки до меланом. Но не всички знаят, че вредният слънчев ефект е още по-опасен за очите.

Учени от австралийската Фондация за изследване на кожния рак установиха, че очите са 10 пъти по-чувствителни към слънчевите лъчи от кожата. Те могат да изгорят очните ябълки, да предизвикат глождене и сълзене, но и да застрашат зрението с катаракта (перде) и дегенерация на макулата, пише в. “Дейли мейл”.

Тези две очни болести са от стареене, но продължително излагане на ярка слънчева светлина може да ги отключи и влоши. При това, по данни на Американската академия по офталмология, 10% от рака на кожата са на клепача, а понякога и на самото око. Затова старият рефрен да се маже слънцезащитен крем сега се сменя с: “Носете слънчеви очила!”

Това не е рекламен трик. UV лъчите радиационна енергия, която минава през роговицата – предния прозорец на окото, и стига до ретината в задната му част. С времето това причинява трайни щети и хронични синдроми, обяснява Самер Хамада, очен хирург в лондонската Eye Clinic. “Затова е зрението трябва да се пази от вредните лъчи UVA и UVB с очила, както кожата - с кремове.” 

През зимата UVB лъчите са особено опасни за поява на фотокератит - изгаряне на роговицата и конюнктивата. То се нарича снежна слепота и е много болезнено.

Когато купувате слънчеви очила, търсете европейския стандарт за защита “CE” или изрично посочен UV400 филтър. Това означава, че стъклата са минали проверка за безопасност, казва д-р Рошни Канабар. Производители на менте и дори известни дизайнери нямат този надпис.

Носенето на тъмни очила без UV защита може дори да увреди очите, защото с тях зениците се разширяват и пропускат още повече светлина. Има зачервяване, кръвоизливи и възпалени свръхчувствителни към светлината очи поради поражения на роговицата. Някои изпитват дразнене при мигане, сякаш в окото е влязъл пясък.

В леки случаи тези симптоми минават бързо с овлажняващи капки за очи. Появяват се обаче и доброкачествени образувания, известни като пингвекула и птеригиум - лезии по конюнктивата (бялото на очите). С времето те замъгляват зрението и трябва да се премахнат хирургически, тъй като могат да нараснат, казва Канабар.

Някои са по-предразположени към слънчеви увреждания – много зависи от цвета на очите. Светлооките (сини, зелени или лешникови очи) имат по-малко пигмент, който защитава от UV, и при тях рискът е по-голям, отколкото при тъмнооките. 

Особено важно е да пазите очите на малките деца. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ
Особено важно е да пазите очите на малките деца. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Но какъвто и цвят да са очите, слънчеви очила да се носят от март до септември, казва тя. Дори в мрачни дни тези лъчи преминават през облаците. Очилата са и за снежно време, особено на планина.

Слънцето е опасно за очите през целия ден. Когато е в зенит точно над главата, веждите ги пазят от лъчите. Но като падне ниско, влиза в очите по-лесно.

“Така че съветвам да носите слънчевите очила до мръкване, особено при залез, когато ви грее хоризонтално”.

Евтините очила излизат скъпо на зрението. Рамката също е важна.   По-голямата пази по-добре, включително сляпото око, което лесно се набръчква от свиването на очите при ярко слънце. Големите очила са особено важни, когато караме например колело. За деца - очила с огледално покритие. Според СЗО 80% от UV лъчението, получено през живота, е между раждането и 18-годишна възраст. Децата имат по-големи и ясни, и съответно по-уязвими зеници.

По-тъмните очила не спират по-ефективно лъчите, но блести по-малко. Затова са подходящи при каране на ски и шофиране.

Никога не е късно да започнете да слагате слънчеви очила, казва д-р Самер Хамада. Предимствата от тях за всяка възраст далеч надхвърлят всякакви недостатъци. Главната цел е да се намали времето, през което очите са изложени на съсипващото действие на UV лъчите.