В умерени количества то смъква холестерола и носи дълголетие

Бялото и червеното сухо вино са най-безвредните алкохолни напитки. Това обяви московският лекар диетолог Олга Шмелева на пресконференция в руската информационна агенция “Национальная служба новостей”.

Според специалистката

строго

медицинско

потвърждение

на този факт

няма,

но при французите и италианците, които редовно пият вино, холестеролният обмен е по-добър и продължителността на живота е по-голяма.

“Виното е много по-безвредно от твърдия алкохол. А червеното има допълнителни качества, тъй като съдържа и антиоксиданти”, казва д-р Шмелева. Тя допълва, че двата вида сухи вина

се отличават

и с ниска

калоричност

В една чаша сухо вино от 150 милилитра се съдържат всичко на всичко 100 килокалории.

Важно е обаче да се ограничава количеството на този еликсир. Една-две чаши вино на ден по принцип не се отразяват отрицателно на здравето. Но редовното пиене на една бутилка, особено на гладно, може да изостри гастрита и язвата и дори да предизвикат панкреатит.

Гастроентерологът от Санкт Петербург Анна Денисова разказва

с какви храни

не бива да се

съчетава виното,

макар че много от тях са популярно мезе за тази напитка.  В умерени дози ароматната напитка повдига настроението и облекчава далака.

В умерени дози ароматната напитка повдига настроението и облекчава далака.

“С вино, както и с алкохол въобще, не бива да се ядат мазни и пикантни продукти – свинска мас, тлъсти колбаси, а също мазни риби като сьомга и скумрия, мариновани зеленчуци, известната подправка за суши уасаби.

У хора с хронични стомашни заболявания като гастрит и язва има вероятност тези храни да обострят симптомите, а в съчетание с по-голямо количество вино да доведат до

кризи и

възпаление

на панкреаса,

твърди лекарката.

В такива случаи пациентите трябва да постъпят в болница и на някои да се проведе лечение за панкреонекроза – много сериозно заболяване, свързано с постепенно умиране на тъканите на този орган.

Смъртността при такава диагноза е много висока - от 40 до 60%, обяснява Денисова.

Макар и със сладка жилка,

ябълковото вино

е добро средство

за профилактика

на онкологични

заболявания,

казва д-р Олга Шмелева. Ябълките са богати на природния антиоксидант витамин C. През Средновековието лекарите са използвали сайдера като средство за лечение на нервни заболявания. Предписвали са го при депресия, умора и свръхвъзбуда.

Слабоалкохолната ароматна напитка в умерени дози повдига настроението и облекчава далака. Антиоксидантите и пектинът в нея

защитават срещу

сърдечносъдови

заболявания и

артериосклероза

Разбира се, по-полезно е ябълките да се консумират не като сайдер, а като плод, тогава действието им срещу развиване на рак е много по-силно. Ябълката е сред най-полезните продукти и освен витамин C съдържа голямо количество фибри, необходими за правилното функциониране на червата.  Ябълковото вино е много полезно заради антиоксидантите и пектина в него.

Ябълковото вино е много полезно заради антиоксидантите и пектина в него.

Богата е и на желязо. В месото то е по-лесно усвоимо от организма, но онези, които не ядат месни продукти, могат да си доставят желязо от ябълки.

Сортовете, които не са много сладки, са подходящи за хора с наднормено тегло и диабет, които с киселата ябълка не приемат голямо количество глюкоза и натоварването на панкреаса е минимално. Шмелева съветва в менюто да се включва ябълка всеки ден.