Диагностицираните от Ковид-19 през седмицата (7-14 август) са 5089 при 2819 предната седмица. Ръст от 80,5% (97,8% предната седмица)! Това е петата поредна седмица на ръст и новите случаи стигнаха нивото на средата на октомври 2020 г. До август имаше надежда ръстът да спре като през лятото на 2020 г. Сега е ясно, че Делта вариантът ще направи рекорди. Но продължава да не ясно колко голяма ще е новата вълна.

Западна Европа (Великобритания, Холандия, Испания и др.)  2 месеца е в "делта вълната". Дневните случаи доближиха рекордите от есента 2020 г. и пролетта 2021 г. След 2 седмици лек спад пак има ръст - https://www.worldometers.info/coronavirus/weekly-trends/...

Но не може да се сравняваме с другите в ЕС, защото при рекордно ниския ни процент ваксинация сме в ситуацията на "естествен социално-медицински експеримент". Всички гледат с интерес какво ще се случи у нас. Големите стойности се върнаха (виж втората графика). Ето и нова. При малки страни като България тенденцията се вижда по-добре на седмична база. В графиката са включени новите случаи (лява скала) и процентът им спрямо тестваните (дясна). Процентът е добър индикатор за България. За седмица той расте до 4,2% при 2,3% предната седмица.

Може да се прогнозира, че броята на жертвите ще продължи да се увеличава (виж графиката по-долу).

За седмицата 7-14 август с диагноза Ковид-19 те са 87 и нарастват. Това е ръст от 123% (95% предната седмица)!. Доста от "отрицателите" обясняваха преди две седмици, че има ръст при заразените, но броят на жертвите и на хората в интензивните отделения намалявал. Сега опитът потвърди, че са нужни 3-4 седмици, за да почнат и те да растат. Това забавяне го знаем от март 2020 г. Чудеса няма!

От Фейсбук