26°C   София
 

Кожата старее преждевременно при пълен отказ от месо

Чаша топла вода с лимон сутрин има славата на пенкилер, който тонизира организма, пречиства черния дроб и бъбреците, предпазва от инфекции, заздравява косата, кожата, ноктите, обогатява тялото с винамин C. Но руският специалист по храненето Павел Исанбаев предупреждава, че лимоновата вода крие и опасности за здравето, ако се прекали.

Лимоновият сок може да нанесе поражения върху лигавицата на стомашно-чревния тракт, да възпрепятства зарастването на ерозии и язви. Той също така

влошава симптомите

на гастроезофагеална

рефлуксна болест,

при която част от съдържанието на стомаха се връща в хранопровода, а оттам и в устата. Симптомът, известен като регургитация, причинява киселини, гадене, оригване и болки в горната част на корема. Специалистът предупреждава, че пациенти с диагноза рефлукс не бива да пият вода с лимон, особено на гладно.

Според него максималната концентрация на лимоновия сок трябва да е от няколко капки до една супена лъжица на 250 милилитра вода. “Ако киселината е повече, това уврежда емайла на зъбите, затова е препоръчително сместа да се пие през сламка и преди това да сте хапнали нещо”, казва д-р Исанбаев.

Витамин С в лимона засилва усвояването на желязото от организма.

Хората с излишък на

желязо не трябва да

прекаляват с напитката

- в големи количества микроелементът не е полезен и ако се натрупа, може да повлияе на черния дроб.

Водата с лимон в правилни количества носи ползи за здравето - подобрява храносмилането, стимулира работата на жлъчката, действа като детокс, витамин С стимулира имунната система, предотвратява вирусните инфекции, алкализира тялото. Специалистите съветват в чашата да се настърже и лимонена кора, която съдържа най-много полезни вещества. Пектиновите фибри в нея предпазват дебелото черво от полипи и злокачествени образувания. Но злоупотребата с този цитрус може да ви докара стомашно неразположение, киселини, риск от поява на гастрит и дори язва.

“Хора с мигрена твърдят, че лимонът и цитрусовите плодове като цяло им причиняват атаки на главоболие. Няма обаче научна основа за тази информация. Не са провеждани сериозни проучвания за ефектите на водата с лимон върху здравето”, заключава Павел Исанбаев.

Лекарите предупреждават и за други вредни последствия от самолечение и хранителни ограничения. Московският ендокринолог и кандидат на медицинските науки Зухра Павлова обяснява например защо пълният отказ от консумация на месо не е полезен за здравето и какво става с организма в такива случаи. Червеното месо – пояснява специалистката – е най-добрият източник на висококачествен протеин с множество незаменими аминокиселини. Свинското, говеждото, агнешкото съдържат и голямо количество минерали (калий, цинк, мед, калций, сяра, селен, магнезий, натрий, флуор, кобалт), а също и витамини от групите B и Е.

“Ние особено ценим месото заради два много важни микроелемента в него, съществуващи в лесноусвоима форма – витамин B-12 и желязо.

B-12 е много важен за

поддържане на

нервната система

и неговият дефицит води до изтръпване на ръцете или краката, проблеми с движението, анемия, постоянна умора. Най-крайните и опасни последствия са загуба на памет, параноя, халюцинации”, казва докторката. И добавя, че недостигът на желязо, което отговаря за пренасянето на кислород с кръвта до всички органи, може да причини анемия и понижаване на когнитивните функции.

Отказването от месото поражда проблеми с кожата – тя бързо губи здравия си вид. Д-р Павлова разказва, че някои нейни млади пациентки вегани се оплакват от поява на бръчки. Според нея изключването на животинските белтъци от храненето е достатъчно, за да се набръчка кожата и да започне да старее преждевременно.ваксинирайте се, за да пиете лимон на воля
07/31/2021 23:47:11

И предразполага към ковид, особено неваксинираните!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...