Кожата старее преждевременно при пълен отказ от месо

Чаша топла вода с лимон сутрин има славата на пенкилер, който тонизира организма, пречиства черния дроб и бъбреците, предпазва от инфекции, заздравява косата, кожата, ноктите, обогатява тялото с винамин C. Но руският специалист по храненето Павел Исанбаев предупреждава, че лимоновата вода крие и опасности за здравето, ако се прекали.

Лимоновият сок може да нанесе поражения върху лигавицата на стомашно-чревния тракт, да възпрепятства зарастването на ерозии и язви. Той също така

влошава симптомите

на гастроезофагеална

рефлуксна болест,

при която част от съдържанието на стомаха се връща в хранопровода, а оттам и в устата. Симптомът, известен като регургитация, причинява киселини, гадене, оригване и болки в горната част на корема. Специалистът предупреждава, че пациенти с диагноза рефлукс не бива да пият вода с лимон, особено на гладно.

Според него максималната концентрация на лимоновия сок трябва да е от няколко капки до една супена лъжица на 250 милилитра вода. “Ако киселината е повече, това уврежда емайла на зъбите, затова е препоръчително сместа да се пие през сламка и преди това да сте хапнали нещо”, казва д-р Исанбаев.

Витамин С в лимона засилва усвояването на желязото от организма.

Хората с излишък на

желязо не трябва да

прекаляват с напитката

- в големи количества микроелементът не е полезен и ако се натрупа, може да повлияе на черния дроб.

Водата с лимон в правилни количества носи ползи за здравето - подобрява храносмилането, стимулира работата на жлъчката, действа като детокс, витамин С стимулира имунната система, предотвратява вирусните инфекции, алкализира тялото. Специалистите съветват в чашата да се настърже и лимонена кора, която съдържа най-много полезни вещества. Пектиновите фибри в нея предпазват дебелото черво от полипи и злокачествени образувания. Но злоупотребата с този цитрус може да ви докара стомашно неразположение, киселини, риск от поява на гастрит и дори язва.

“Хора с мигрена твърдят, че лимонът и цитрусовите плодове като цяло им причиняват атаки на главоболие. Няма обаче научна основа за тази информация. Не са провеждани сериозни проучвания за ефектите на водата с лимон върху здравето”, заключава Павел Исанбаев.

Лекарите предупреждават и за други вредни последствия от самолечение и хранителни ограничения. Московският ендокринолог и кандидат на медицинските науки Зухра Павлова обяснява например защо пълният отказ от консумация на месо не е полезен за здравето и какво става с организма в такива случаи. Червеното месо – пояснява специалистката – е най-добрият източник на висококачествен протеин с множество незаменими аминокиселини. Свинското, говеждото, агнешкото съдържат и голямо количество минерали (калий, цинк, мед, калций, сяра, селен, магнезий, натрий, флуор, кобалт), а също и витамини от групите B и Е.

“Ние особено ценим месото заради два много важни микроелемента в него, съществуващи в лесноусвоима форма – витамин B-12 и желязо.

B-12 е много важен за

поддържане на

нервната система

и неговият дефицит води до изтръпване на ръцете или краката, проблеми с движението, анемия, постоянна умора. Най-крайните и опасни последствия са загуба на памет, параноя, халюцинации”, казва докторката. И добавя, че недостигът на желязо, което отговаря за пренасянето на кислород с кръвта до всички органи, може да причини анемия и понижаване на когнитивните функции.

Отказването от месото поражда проблеми с кожата – тя бързо губи здравия си вид. Д-р Павлова разказва, че някои нейни млади пациентки вегани се оплакват от поява на бръчки. Според нея изключването на животинските белтъци от храненето е достатъчно, за да се набръчка кожата и да започне да старее преждевременно.