До края на юли 70% от пълнолетните в ЕС ще са получили една доза

Бедното хималайско кралство Бутан, на което почти целият свят, включително и България дари ваксини, скоростно ваксинира над 85% от пълнолетното си население срещу коронавируса. За седмица са поставени втори дози на 454 000 от общо 530 000 души, съобщи УНИЦЕФ.

Ние изпратихме 172 500 дози “АстраЗенека” на Бутан.

“Светът може да се поучи от Бутан, който няма достатъчно лекари и медицински сестри, но пък има много решителен крал, който мобилизира обществото в името на общото им здраве”, заяви пред АФП представителят на УНИЦЕФ в Бутан Уил Паркс.

До края на юли 70 на сто от пълнолетните граждани на ЕС ще са получили по една доза ваксина, съобщи шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Напълно ваксинираните в следващите дни ще достигнат 57%.

ЕС ще продължи да осигурява необходимите дози, има налични за пълна имунизация на 70 на сто от хората над 18 г. Комисията отчита, че в отделните държави от ЕС мащабът на имунизационната кампания е различен, като в някои страни целта за 70% напълно ваксинирани пълнолетни граждани е постигната. Има готовност да се помогне на изоставащите за разяснителни кампании.

Все повече страни в ЕС ограничават приема на неваксинирани. Ирландия и Италия последваха Франция и изискват ваксинационен паспорт за влизане в барове и ресторанти. Във Франция такова удостоверение се изисква за посещение в заведения, музеи, кино и големи обществени събирания от август, но не и за молове. Подобен зелен сертификат е нужен в Италия за басейни, фитнес зали, спортни събития, концерти и културни събития.  Испанец показва дигитален ваксинационен документ в барче на Канарските острови.

Испанец показва дигитален ваксинационен документ в барче на Канарските острови.

Разговорите за допускане на ваксинирани европейци в САЩ продължават с Вашингтон, макар засега да липсва яснота кога и как ще приключат.

Гърция започва да имунизира деца на възраст 12-15 години с ваксините на “Пфайзер”/“Байонтек” и “Модерна”, разширявайки обхвата на ваксинацията на младежите, която започна този месец, съобщи Ройтерс. Включването на по-млади тийнейджъри в програмата ще подготви пътя за връщане в училище през септември.

В Турция около 64 процента, или над 39 млн. души, вече имат по една доза, а над 23 млн. са ваксинирани с две.