Извънредно заседават COVID щабовете в някои градове. Болниците започват подготовка за четвърта вълна на заразени и заделят още легла, съобщи Нова тв. А експерти предупредиха - това ще е вълната на младите и неваксинираните.

965 567 души са ваксинираните с две дози. Т.е. 85% от българите не са ваксинирани. За сравнение – около половината от населението в Европа е със завършен ваксинационен цикъл.

У нас ваксини има. Избор между тях – също. Само желаещи няма, казват лекарите. И добавят, че до седмици Делта вариантът на COVID-19 ще върне опашките за прием пред болниците.

Експерт: Ще има и бум на желаещи да се имунизират през септември.

Време ли е за строги мерки, за да се ускори ваксинацията? В Западна Европа те вече са факт. И предизвикват масови протести. Във Франция, Гърция и Италия те са срещу задължителната ваксинация, както и срещу задължението за сертификат за отрицателен тест при посещение на обществени места.

Италианците протестират заради решението на властите от 6 август достъп до обществени места да имат само хора със „зелен сертификат”. Очаква се мерките да бъдат затегнати още повече в края на август.

Иде четвърта вълна, предупреждават учените по света и у нас. Според тях най-уязвимите за Делта са на възраст 20-30 години.