20 000 дози на ваксината "АстраЗенека" ще бъдат унищожени поради изтичащ до края на юли срок. Това обяви шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов на брифинг, след като 172 500 дози от същата ваксина бяха изпратени като дарение за Бутан.

Дарените дози не са със същия изтичащ срок, а през август и септември, уточни Богданов. Причината и тези 20 000 да не могат да се дарят пък, е, че има риск да не могат д а бъдат приложени преди да изтече срокът им.

Дарението се случва след няколко седмични усилия на Министерството на здравеопазването, на Министерството на външните работи. "За да се случи едно дарение е необходимо съгласието на производителя, съгласува се и с Европейската комсия, така че действително процедурата отне 5-6 седмици", каза Богданов.

Причината да се дари на Бутан сега пък е, че страната е успяла да създаде достатъчно добра организация за бързото приемане на ваксините и е водила разговори с Европейската комисия. В дарението сега ще се включат и други държави членки, уточни Богданов.

В момента в целия ЕС се стига до етап, в който държавите членки ще могат по-активно да дарявят на трети страни, тъй като доставките в последните седмици са ускорени, а някои от страните вече са постигнали и 50% обхват на населението си, допълни шефът на ИАЛ.

Близо 5 млн. са доставени те от началото на годината у нас дози, като поставени от тях са едва около 1,9 млн. Наличието на достатъчно количества у нас позволява да направим Дарението на Бутан, въпреки никсия имунозационен обхват.

Правитвксвтоор продължава да води рязгяооор и с други страни, на които да дарим или препродадем ваксините. Това са Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Молдова.

"Предполагам, че в следващите седмици ще има резултат и в тази посока", каза Богданов.