35°C   София
 

20 000 дози на ваксината "АстраЗенека" ще бъдат унищожени поради изтичащ до края на юли срок. Това обяви шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов на брифинг, след като 172 500 дози от същата ваксина бяха изпратени като дарение за Бутан.

Дарените дози не са със същия изтичащ срок, а през август и септември, уточни Богданов. Причината и тези 20 000 да не могат да се дарят пък, е, че има риск да не могат д а бъдат приложени преди да изтече срокът им.

Дарението се случва след няколко седмични усилия на Министерството на здравеопазването, на Министерството на външните работи. "За да се случи едно дарение е необходимо съгласието на производителя, съгласува се и с Европейската комсия, така че действително процедурата отне 5-6 седмици", каза Богданов.

Причината да се дари на Бутан сега пък е, че страната е успяла да създаде достатъчно добра организация за бързото приемане на ваксините и е водила разговори с Европейската комисия. В дарението сега ще се включат и други държави членки, уточни Богданов.

В момента в целия ЕС се стига до етап, в който държавите членки ще могат по-активно да дарявят на трети страни, тъй като доставките в последните седмици са ускорени, а някои от страните вече са постигнали и 50% обхват на населението си, допълни шефът на ИАЛ.

Близо 5 млн. са доставени те от началото на годината у нас дози, като поставени от тях са едва около 1,9 млн. Наличието на достатъчно количества у нас позволява да направим Дарението на Бутан, въпреки никсия имунозационен обхват.

Правитвксвтоор продължава да води рязгяооор и с други страни, на които да дарим или препродадем ваксините. Това са Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Молдова.

"Предполагам, че в следващите седмици ще има резултат и в тази посока", каза Богданов.



няма да се бодем !
07/22/2021 19:28:56

Дарете ги всичките, стига да има желаещи. Ако сте на загуба и ревете за парите, бих си платил полагащите ми се дози, само и само да спрете с този нечовешки натиск! Но аз знам, че няма да спрете ! Заповядано ви е НАСИЛА да ни накарате да се бодем, не е въпроса в парите. Та само милиардите хвърлени в агресивна ковид реклама по цял свят надвишават себестойността на произведените досега ваксини от всички производители. Явно интереса е да се бодем НА ВСЯКА ЦЕНА. Ние обаче НА ВСЯКА ЦЕНА НЕ ЖЕЛАЕМ ДА СЕ БОДЕМ !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Едва сега се разбра как е умрял Чехов

В семейството на Чехов от охтика умират четирима, сред които брат му и леля му, с която живеят...

Свръхчовекът Ницше рухва от деменция

Ако съди по трудовете му, възхвалата на свръхчовека и унищожителните му насмешки по адрес на...

100 милиона осиротяват след третия инфаркт на Насър

Президентът на Египет Гамал Абдел Насър за огромно разочарование на колегата си Тодор Живков беше и...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...