Няма опасност за жителите на Бургас заради чуждия кораб със заразени, пристигнал на пристанище в града. Моряците не са общували с хора в града. Това обясни пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Трендът на заразени у нас се повишава, но юли ще го изкараме спокойно. След това се очаква ръст", каза доц. Кунчев.

"Новите варианти дават предимства – индийският, или Делта се разпространява по-бързо. Имунизираните са предпазени от тежко протичане и смъртен изход. В Кипър обаче най-засегнати сега са децата от 8 до 11 години", заяви той.

Той е съгласен с идеята да има стимули за ваксинация, но на първо място трябва да бъде самосъзнанието. Според него здравните работници и работещите в социални заведения трябва да попаднат в групите за задължителна ваксинация.

"В момента няма по-важно от това да има масова имунизация", категоричен бе доц. Ангел Кунчев.

"Ще се откажем от част от поръчаните ваксини и те ще се дадат на общия европейски фонд за по-бедни държави", каза доц. Кунчев.

100 милиона лева са предвидени за страните членки за безплатни PCR и бързи тестове с цел улесняване на движението. България кандидатства по този проект. Към момента, този механизъм на разпределение е изцяло в ръцете на ЕК, но ще осигурим тестове веднага след отпускане на средствата, обясни главният здравен инспектор.