Иска ми се болница "Лозенец" да се припознава като университетската София, каза новият й директор доц. Радосвет Горнев. Сменя се управата й, но не и работещите в нея, добави той.

"Осъзнавам, че съм временно изпълняващ длъжността до конкурс за нея", каза д-р Горнев.

Според него присаждането на органи е с няколко фази: да се създадат центрове, да се обучат лекарите в тях и да има звено за усложненията.

"Хората, които организират присаждания, трябва да се проверяват непрекъснато и да започне цялостно оглеждане на този процес. Има нормативна база, има хора, които много са работили, трябва да се придържаме към световните практики", заяви Горнев.

Трябва да се направи възможното, за да се прекрати здравният туризъм - да се ходи на лечение в чужбина, включително и за присаждане. Тук има обучени лекари. Ще направим така, че високотехнологичната медицина ще се прави тук. И без друго проследяването след присаждане в чужбина се прави в България.

На хората в болницата не може да се вмени вина, докато институциите не се произнесат - дотогава всички са невинни, казва Горнев по повод скандала с нарушения при присаждания в "Лозенец".

Недопустимо и да бъде селектиран пациент по какъвто и да е признак - раса, религия, контакти, бе коментарът му дали знае за пациенти, които са пререждали други от списъците за чакащи донор.