• Д-р Георги Гайдурков: Има формула, която имитира медикаментите, но тя е с 13 полезни храни - те са богати на растителни влакнини и удивително постигат ефекта на новите лекарства
  • Имат нисък гликемичен индекс (ГИ) и не повишават рязко кръвната захар
  • Имат и нисък гликемичен товар-лоудинг (ГТ) – дори да повишават глюкозата, не предизвикват нейното рязко колебание, свързано с натрупване на мастни депа, запушване на кръвоносни съдове и дегенерация на органите

Едва ли има човек, който да не е чувал за предизвикалите фурор сред звездите медикаменти срещу диабет, които се оказаха истинска тежка артилерия срещу килограмите.

Те бързо станаха световен хит и само екстремно високата цена на терапията спъва масовото им потребление. Факт е, че учени и медици при всеки удобен случай предупреждават, че препаратите крият рискове за здравето, ако приемът им не се контролира от специалист, но по всичко личи, че това слабо интересува хората с наднормено тегло, решили на всяка цена да се отърват от излишните килограми.

Това е и основната причина все повече учени и университети по света да търсят безопасни алтернативи, които имат подобен вълшебен ефект.
До момента в проучванията няма нищо изненадващо. Специалистите са категорични, че независимо дали човек пие антидиабет препаратите, или ще ги замества с храни,

трябва да се движи, и то интензивно

Причината е, че спортът подобрява инсулиновата чувствителност и по този начин макар и бавно, започваме да отслабваме. Установено е, че джогингът, плуването, бързото ходене и дори упражненията с умерена активност могат да увеличат нивата на глюкагоноподобния пептид-1 (GLP-1) с до 50%.

Останалите трябва да бъдат осигурени чрез диетата. Учените са единодушни, че храните трябва да стимулират производството на GLP-1, за да се държи под контрол апетитът и кръвната захар. Засега в обсега на вниманието са лукът, ябълките, аспержите, бананите, чесънът, зелените банани, суровият овес, суровите картофи и бобовите растения – според някои част от продуктите подпомагат чревния биом, което води до секрецията на GLP-1, а другите зареждат с хранителни вещества чревната флора.

Някои учени допускат, че с подобен ефект са авокадото, зехтинът, ядките и риби като сьомгата, сардините, риба тон и скумрията. Към този микс учените добавят и растителни протеини, като на първо място там поставят лещата. Заедно с това генерирането на GLP-1 може да се ускори чрез

ферментирали храни като кисело мляко, кисело зеле, тофу и кимчи

– целта е ритмично на организма да се подават пробиотични продукти, за да не спира процесът на отслабването.

Тъй като изследванията на учените в търсене на най-добрата формула все още са в много начален стадий и вероятно ще продължат още дълго, ние се обърнахме към един от най-известните български нутриционисти, който от години лекува пациентите си с различни здравословни храни – д-р Георги Гайдурков. Той е наясно със свойствата им, защото следи какъв е ефектът им върху пациентите чрез кръвни изследвания.

Отдавна медицината разработва медикаменти, които да повлияят наднорменото тегло и затлъстяването, повишената кръвна захар, нарушения мастен профил, високото кръвно налягане – основните характеристики на това, което днес наричаме метаболитен синдром.

Това

нарушение на обмяната на веществата е най-разпространеният и масов здравен проблем

на съвременния човек не само в развитите страни. Там, където жизненият стандарт е нисък, населението също не е пощадено, защото технологично преработените (процесирани) храни и полуфабрикатите са евтини и вече са залели местните пазари.   Д-р Георги Гайдурков

Д-р Георги Гайдурков

Класическите лекарства за редуциране на телесното теглото и снижаването на кръвната захар, които дежурно се изписват, най-употребяваното от които е на базата на познатия метформин, имат значими странични ефекти.

Това е и основният мотив днес да се търсят и разработват нови и по-ефективни препарати, наподобяващи естествените механизми за нормализиране на обменните процеси в организма.

В резултат на тези търсения понастоящем са в обращение няколко фармакологични препарата с генерични наименования семиглутид, лираглутид, дуалглутид и все още експерименталният тирзепатид. На пазара различните производители ги предлагат под различни търговски наименования, но ето за какво става дума.

Установено е, че когато се нахраним, под влияние на приетата храна нашите черва отделят специфични хормони

От тях два са основни: глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1) и глюкозозависим инсулиноподобен полипептид (GIP). Тези хормони се свързват със специфични рецептори, разположени по алфа- и бетаклетките на панкреаса и той отделя инсулин, който намалява повишената кръвна захар.

Оказа се обаче, че такива рецептори има не само в панкреаса, но също и в самия стомашно-чревен тракт, бъбреците, сърцето, мозъка. Тяхното стимулиране също повишава отделянето на инсулин от клетките. Същевременно чревните хормони имат важната способност да въздействат и на централната нервна система, като потискат апетита и създават чувство за ситост.

Новите препарати за намаляване на наднорменото тегло и за лечение на диабета представляват всъщност аналози (имитатори) на описаните чревни хормони и действат главно като GLP-1 рецепторни агонисти (химикал, който имитира естественото свързване със специфичния рецептор.

По този начин свързването на лекарството агонист води до подобен биологичен ефект, както естественото вещество, с което се свързва рецепторът – бел. ред.).

Същевременно те са разработени така, че за разлика от естествените чревни хормони, които имат кратък полуживот и се разграждат бързо, тези вещества

притежават способността да се задържат дълго непроменени в обмяната и така да удължават ефекта на потискане на апетита,

на инсулиновата модулация и в последна сметка съдействат за успешното и дълготрайно намаляване на телесното тегло.  

Въпросът, който редица учени и лекари си задават, е дали няма храни, които по естествен начин не само да предизвикват отделяне на регулиращите чревни хормони, но да спомагат за тяхното продължително запазване и съответно продължително действие, така както изобретените лекарства?

Автори като Франк Дука, изучаващ метаболитните процеси в Университета в Аризона, както и Гари Шварц, специалист по неврология на храненето и апетита от медицинския колеж "Алберт Айнщайн", установяват, че храни, богати на растителни влакнини (фибри), удивително наподобяват и постигат ефекта на описаните нови лекарства.

Всъщност, както е известно, новото често се оказва добре забравено старо. Лекарите, практикуващи природосъобразна медицина и нутрициология, отдавна са установили в практиката си благоприятния физиологичен ефект на храните, богати на фибри.

За разлика от преработените, изкуствено концентрирани и бедни на баластни вещества продукти естествените, непреработени храни в кулинарен вид, близък до натуралното им състояние, имат нисък гликемичен индекс (ГИ) – те не повишават рязко кръвната захар, което я трансформира в мазнини.

Имат също и нисък гликемичен товар-лоудинг (ГТ) – тоест дори да повишават кръвната захар, не предизвикват нейното рязко колебание, свързано с натрупване на мастни депа, запушване на кръвоносни съдове и дегенерация на органите.

Учените обясняват това влияние на фибрите с удължаване на времето на чревен пасаж, както и с хидролизата (разграждането) на целулозата на фибрите от дебелочревните бактерии до деривати, действащи по подобие на споменатите съвременни препарати.

Същевременно се оказва, че не всички фибри имат еднакво силно въздействие.

Най-ефективни са високоразградимите като пектините,

които се съдържат в плодове като цитруси, ябълки, праскови, кайсии, круши, тиква. Високо съдържание на пектин имат младите зеленчуци, в по-ранен етап на развитие: на първо място моркови, но също – грах, червено цвекло, бамя, копър.

Разградими и ефективни за намаляване на излишните килограми, за нормализиране на апетита, за намаляване на повишената кръвна захар и за оптимизиране на мастния профил имат също

зърнените и бобените варива като овес, грах, леща, нахут, боб

Редовното включване в менюто ни на повече от изброените плодове, зеленчуци, зърнени и бобени храни съдейства за нормализиране на обмяната на веществата по естествен начин и поддържане на здрава и стройна форма.

Една проста формула за високофиброво, витаминно и минерално съдържание с функционален ефект представлява зеленото смути.
Тук ще представя една

лесна рецепта, която можем да ползваме често:

Първа част: 1-2 шепи спанак, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, нарязано селъри (и друг зеленолистен зеленчук - босилек, мента, валериана); 1-2 домата (или шепа чери), скилидка чесън (по желание), сок от 1 лимон, половин или едно цяло авокадо.

Втора част: прясно изцеден сок от моркови и селъри. Двете части се смесват и блендират до гладък крем. Консумира се до 30 минути от приготвянето. Препоръчително количество за деня е 400 милилитра (и повече).