Дървото, което ще нахрани света

07/18/2018 12:30:00

Листата от моринга лекуват 300 болести Моринга олейфера е бързо растящо тропическо дърво. Вирее в Южна Азия на бедни почви и няма нужда от много вода. Според индийската лечителска традиция аюрведа с него се лекуват над 300 болести. Използва се за цяр повече от 4000 години и си е спечелило прякора "чудодейното дърво".

Тученицата - непознатата лечебна храна

07/18/2018 11:25:00 | Сила за живот

Докато ние я изскубваме и хвърляме като досаден плевел, в Индия, Америка, Германия, Гърция, Кипър и на други места по света я ценят като лечебна храна и я продават на висока цена. Става дума за тученицата (Portulaca oleracea) - тревичка, която може да откриете дори в сандъчетата със сакъзчета или петунии на балкона.

Яжте и не боледувайте - кои храни засилват имунитета

07/15/2018 11:40:00 | Сила за живот

Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава от последствията на неблагоприятните фактори, които са причина за всевъзможни заболявания. Той ни защитава не само от бактериите и вирусите, но от измененията на клетъчно ниво, водещи до преждевременно остаряване и ракови заболявания. Лекарите различават два вида имунитет.

Да разбием кода на вината

07/15/2018 08:30:00 | Сила за живот

Освен задължителното "съдържа сулфити" от етикета почти не се разбира какво пием От години хленча, че винарите отказват да напишат на бутилката онова, което искам да знам за виното им. А иначе рекламите им са доста натрапчиви. Все едно някой да ти се представи със съблазняващо намигване, но да излезе, щом попиташ какво работи.

Първи научен намек за "живот след смъртта"

07/14/2018 23:27:00 | Сила за живот

Учени от университета в Саутхемптън откриха доказателства, че съзнанието се задържа поне няколко минути след клиничната смърт - нещо, което досега се смяташе за невъзможно. Смъртта е депресиращо неизбежна последица от живота, но сега вече науката вижда малка светлинка в края на нейния тунел. Най-голямото досега изследване на усещанията "преди

Най-здравословно е в Сингапур

07/13/2018 12:00:00 | Сила за живот

От всички страни в света най-здравословно се живее в Сингапур, става ясно от списък на агенция "Блумбърг", съставен по данни на ООН и Световната банка. Включени са държави с население над 1 млн. души. Подредбата е по рейтиг на здравните грижи, от който се вади рейтингът на здравните рискове. И двата рейтинга са осреднени за 5-годишен период.

Кой лъже - учените или журналистите?

07/13/2018 08:00:00 | Сила за живот

За медицинската бъркотия във вестниците Според учените бисквитите причиняват рак и безплодие. Но няма страшно - слънчевата светлина лекува рака, обратно на досегашните твърдения, че го причинява. Каквото и да правите, не се къпете, защото всеки козметичен продукт - шампоан, талк, сапуни, боя и лак за коса и пр., има канцерогенна съставка.

Тънкости на женската талия

07/12/2018 14:11:00 | Сила за живот

Изненадващо, но от типичните заоблености в женската анатомия най-забележителни са не гърдите или задните части, а тънката талия. Тя е оставила най-дълбока следа в световната литература. Американски психолози изследвали описания на женската красота в английската литература от XVI-XVIII век (лирика, драма, проза),

Ползите от витамин D за здравето

07/12/2018 11:50:00 | Сила за живот

В резултат на многобройни изследвния учените стигат до извода, че този витамин е необходим не само за усвояването на калция и здравината на костите ни. Днес те вече са доказали, че той има благоприятен ефект върху почти всички органи в човешкото тяло и че дори играе положителна роля в изграждането на имунитета.

Антиоксиданти - за какво са ни?

07/12/2018 08:00:00 | Сила за живот

Всяко възпаление в тялото е тлеещо огнище на рак, а антиоксидантите са мощната струя, която го гаси. В процеса на зарастване на раните и при инфекции на възпаленото място цари клетъчен хаос. Той се поддържа от т. нар. свободни радикали - изключително реактивни вещества, които хем са резултат от възпалението, хем са причина за него.

По-малко секс на топла планета

07/11/2018 15:30:00 | Сила за живот

Плюс 1 градус = минус 107 000 бебета Промените в климата са обвинявани в какво ли не напоследък. Никой обаче още не се сетил да ги обяви за противозачатъчни. Горещото време снижава "коитусната честота", обяви доклад на Бюрото за кономически изследвания на САЩ. Тримата автори са съпоставили данните за фертилността и за средните температури в

Ало, в метрото съм

07/11/2018 07:30:00 | Сила за живот

Опасни ли са мобилните телефони в транспорта Не стига че метрото често е претъпкано, а се оказва и опасно да ползваш телефона си, докато пътуваш в него. Японският физик Цуйоши Хонду от университета "Тохоку" е изследвал как действат сигналите от телефоните в затворени пространства като вагони, автобуси и асансьори.

Шетането вкъщи пази от 6 болести

07/10/2018 15:30:00 | Сила за живот

Ракът се причинява от сложна плетеница от фактори. Някои са генетични, други са в околната среда, трети зависят от начина на живот. Науката е установила, че физическата активност предпазва от рак и засега го е доказала за следните 6 вида: 1. На маточната шийка Има обратнопропорционална зависимост между този вид рак и физическото натоварване.

9 симптома на множествена склероза

07/10/2018 12:00:00 | Сила за живот

Множествената склероза (МС) е доста ужасно заболяване. Докато причината за него все още е неизвестна, то е увреждащо състояние на централната нервна система, което прекъсва потока на информация в мозъка, както и между мозъка и тялото. За съжаление тази болест засяга около 2,3 милиона души в света, като жените са по-засегнати от нея.

350 града са топлинни острови, сред тях ли е вашият?

07/09/2018 19:30:00 | Сила за живот

Всеки трети е в риск това да го разболява. Градският топлинен остров не е място с много хора във възрастта на горещите вълни, както се шегуват някои. А наложило се понятие за на пръв поглед странен климатичен феномен на повишената температура на градските райони в сравнение със зоните край тях. При определени условия и по изключение това може да

Идеалният сандвич е 7 см и има 9 слоя

07/09/2018 15:01:00 | Сила за живот

Увлечен по готварството психолог от университета в Оксфорд обяви, че е създал идеалния сандвич. Според д-р Шарл Мишел той трябва се яде на хубава музика, да му се даде колоритно име и на вид да е толкова прекрасен, колкото и на вкус. Идеалният сандвич е висок 7 см, широк е 5 см и има 9 слоя. Изяждането му е преживяване за всички сетива.