Име: Токсоплазма гондии.

Местожителство: Навсякъде.

Особени белези: Миниатюрен, по-точно едноклетъчен. Може да бъде видян само под микроскоп.

- Значи е безобиден, дребничък, миличък?

- О, да, много! Това е паразит в котешките изпражнения, който заразява другите бозайници, включително и човека.

- А, хич не е миличък! И какво причинява?

- Ами нищо. Всъщност този паразит е много масов. Около 2 милиарда души в целия свят са се заразили с токсоплазмоза. Така се казва болестта, която паразитът причинява. В почти всички случаи обаче те не усещат нищо повече от съвсем лека хрема. След отшумяването й се сдобиват с имунитет срещу паразита.

- Прилича ми на моята болест.

- Напълно възможно е. Но бебетата и старите хора с отслабена имунна система карат заразата много тежко. Някои умират като например Томи, героя от филма "Трейнспотинг", който се зарази от своето коте.

- Ужас!

- Но не е само това. Този едноклетъчен паразит тайно управлява света.

- Стига бе!

- Изследване, току-що публикувано в изданието на Кралското дружество за биологични науки, установи, че инфектираните с токсоплазма развиват търговски нюх и масово се насочват към бизнеса. За инфектираните студенти се оказва, че има с 40% по-голяма вероятност да завършат икономика, и с цели 70% по-голяма вероятност да придобият специалност по бизнес администрация и мениджмънт. Изследването е направено с 1300 студенти в университета на щата Колорадо от екип начело с д-р Стефани Джонсън.

- Това е удивително!

- И не само. Оказва се, че сред хората в деловите среди 80% от заразените с паразита са започнали собствен бизнес. И че той е успешен. Този паразит е символ на капитализма. Учените го наричат "постоянен и сигурен индикатор на нивото на предприемчивост".

- Ама ти сериозно ли?

- Да, сериозно. Ефектът може да се измери и на национално равнище. Авторите на изследването отбелязват: "В държавите с висок процент заразени страхът от фалит се посочва много по-рядко като причина за отказа от започване на собствен бизнес. В тези държави има и по-голяма делова активност като цяло." Изводите са направени въз основа на анализ на данните за 42 държави.

- Излиза, че капитализмът е болест! Така си и знаех.

- Да, нещо като болест е. Макар че тези хора, а и човечеството като цяло, са извлекли големи изгоди от токсоплазмозата.

- И то защото са яли котешки лайна и от тях са станали по-предприемчиви, така ли?

- Точно така. И то лайната само на домашни котки.

- Не може да бъде!

- Давам си сметка, че звучи невероятно, но ти казвам истината. Този паразит - токсоплазма гондии, вече е любимец на биолозите заради хитрия начин, по който се разпространява.

- И какво му е хитрото да бъдеш изакан от котка?

- Дотук нищо, но хитрата част започва после. Мишките, които са прихванали паразита от почвата, развиват най-шантавият симптом в света.

- И какъв е той?

- Изчезва страхът им от котките.

- Е, не! Ти ме разби.

- И след като вече не се плаши от котката, мишката си се разхожда около нея и бива изядена. Така Т. гондии се връща обратно в котешките черва - единственото място, където се размножава. Иначе живее в гризачите, птиците, бозайниците.

- Смаян съм.

- А щом токсоплазма влияе на поведението на мишките, теоретично би трябвало да влияе и на човешкото поведение.

- Да, хората обичат да галят котки.

- Така е, но не само това. Паразитът си проправя път до мозъка и поведението става по-рисково, човек става по-склонен да поема риск. Страхът от провал и чувството за самосъхранение се притъпяват. Това се засича статистически при катастрофите с коли и самоубийствата. Има и други последици.

- Какви например?

- При по-ранни изследвания е установена връзка на токсоплазмозата с шизофренията и биполярното разстройство. Настъпват и промени в личността. Токсоплазмозата прави мъжете по-саможиви, а жените по-общителни.

- Знаех си аз. Значи тя се оказва виновна за джендъра и половите стереотипи.

- Вероятно да.