При няколко варианта на скъпи лекарства задължително да се изписва най-евтиното. То обаче трябва да има същата ефикасност, показания и противопоказания.  Това ще предложи новият шеф на здравната каса д-р Дечо Дечев. Според него така ще се скъси пътят на тези лекарства до пациента. Сега при избора на лекарство има средно 5 алтернативни продукта. Пациентът е подходящ за 4-и от тях, които са с различна цена. По принцип се избира най-скъпият, даде пример Дечев.

Реформата ще върне лекарства, които са изтеглени от пазара, защото са по-евтини.

В следващите 3 месеца шефът на касата ще е готов с проект за оздравяване с конкретни мерки по перата, в които бюджетът на НЗОК към този момент се е провалил. Целта е догодина касата  за първи път да е без дефицит.  „Ако на политиците не им хареса, ще бъда управителят с най-кратък мандат от 3 месеца“, обеща Дечев. 

"Големият проблем в контрола е, че касата се занимава с дейности, за които няма компетентност. Няма медицинско лице в НЗОК, което да е по-компетентно от лекаря, извършил дейността, която тя трябва да контролира", обясни Дечев. Според него проблемът може да се реши с въвеждане на онлайн система за проверки в реално време.

Някои хора, които не искат да има рокади, направиха едни предварителни действия, с които бетонираха кадровата ситуация в момента, каза още новият шеф на касата. Той се надява сам да подбере екипа си.  „Първите неща, които ще направя като управител, са концентрирани в 3 принципа - ефективност, ефикасност и контрол“, каза д-р Дечев.