Нараства притеснението от увеличаването на случаите на коклюш в страната. По данни на Министерството на здравеопазването болните са близо 800 и повечето са деца.

След промените в имунизационния календар новородените вече могат да бъдат ваксинирани срещу коклюш с две седмици по-рано – при навършени 6 седмици след раждането.

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова пред NOVA NEWS, че решението на здравните власти не е закъсняло, а ваксинацията ще осигури защита. Тя посочи, че може да се очаква още увеличението на случаите.

Бацелова каза, че предимно боледуват неваксинираните или хора, при които е минало много време от поставянето на реваксиналната доза. Тя посочи, че когато има новоредено в дома се препоръчва всички възрастни да получат реваксинална доза, ако е минало повече време от нея.

Бацелова коментира и лаймската болест. Експертът обясни, че тя е трудна за диагностицирани заради идентичната симптоматика с други болести. Епидемиологът препоръча когато се излиза сред природата да се използват репеленти, да се носят бели и дълги дрехи. Бацеловат каза, че ако бъде намерен кърлеж той трябва да бъде изваден и занесен за изследване.