Най-неочаквани могат да бъдат страничните ефекти от някое лекарство. От "Пфайзър" тествали ново хапче срещу ангина и доброволците съобщили, че получават чести ерекции. Съставката UK-92 480 в новото лекарство била преименувана на "виагра" и останалото е история.

Сега пък се оказва, че цял клас лекарства срещу паркинсон също имат силен страничен ефект, макар и не толкова приятен. Те превръщат част от пациентите в заклети комарджии, алкохолици, лакомници и сексуални маниаци.

Паркинсоновата болест се дължи на недостиг в мозъка на невротрансмитера допамин. Той пренася сигнали до мозъчните центрове, които контролират координацията на движенията. Дефицитът на допамин води до треперене на ръцете, забавени движения, загуба на равновесие и мускулни спазми. Още няма лечение за болестта, но група лекарства, наречени допаминови агонисти, имитира ефекта на допамина в мозъка и носи известно облекчение на болните.

Екип от клиниката "Майо" в САЩ обаче откри, че допаминовите агонисти променят личността на някои пациенти. Малка, но все пак значителна част от тях се е пристрастила към хазарта. Друга част са станали гладници и започнали да се тъпчат с храна, трети се пристрастили към алкохола. А 1,5% от употребяващите допаминови агонисти станали толкова похотливи, че жените им се разтревожили.

За щастие на пациентите и на техните съпруги тези странности в поведението изчезвали, щом спре приемът на лекарството. За тяхно нещастие обаче това не ставало и със симптомите на паркинсон.

Най-силно този страничен ефект се проявява при медикамента прамипексол. Той стимулира допаминовия рецептор в мозъчния център за контрол на емоциите. Тъкмо прекалената стимулация на този център води до промяната в поведението. Около 2% от приемалите медикамента са станали патологични комарджии, посочват медиците от "Майо". Те обаче не препоръчват спирането му, стига лекарите да уведомяват пациентите си за риска.

Дали обаче собствениците на казина биха уведомявали играчите на рулетка, че на бара им сипват допаминови агонисти в питиетата?