Ноктите може да разкрият улики за здравето. Понякога проблемът с тях може да окаже сериозно медицинско състояние. Промяната в цвета и текстурата може да е признак на заболяване на белия дроб, сърцето или нервната система.

Ноктите не са само аксесоар за красота. Те са тясно свързани със системите в цялото тяло. Ето някои признаци, че състоянието на ноктите може да сигнализира за здравословни проблеми.

1. Гъбична инфекция

Ако ноктите ви придобият жълтеникав и по-плътен вид, най-вероятно са заразени с гъбички. Това състояние по-често се наблюдава при ноктите на краката, отколкото на ръцете. За да предотвратите гъбични инфекции, не ходете боси в съблекални или други обществени места и пазете обувките си чисти и сухи.

2. Заболяване на щитовидната жлеза

Крехките и сухи нокти, които се разцепват, може да са признак на проблеми с щитовидната жлеза. Тя произвежда няколко важни хормона и нейната неизправност може да повлияе на вашето тегло, височина и дори телесна температура.

3. Анемия

Нацепените нокти, съчетани със студени ръце и крака, може да са симптоми на анемия. Обикновено това заболяване включва замайване, слабост, главоболие, неравномерен сърдечен ритъм и болки в гърдите. Анемията може да бъде причинена от тежка менструация, бременност...

Целия текст четете тук