Наднорменото тегло и затлъстяването могат да изпреварят пушенето и да станат първата причина за рак, която може да се избегне, сочат резултати от изследване, цитирани от Франс прес.

Пушенето е виновно за над 54 000 смъртни случая от рак във Великобритания през 2015 г., т.е. за 15% от смъртността на Острова през същата година. На второ място е наднорменото тегло, станало причина за 22 800 смъртни случая (6,3%). "Ако не сме бдителни, затлъстяването може да измести пушенето - казва Харпал Кумар от Кенсър рисърч Ю Кей. - Смятам, че ще станем свидетели на тази промяна през следващите 20 г.", предаде БТА.

"Затлъстяването е голяма заплаха за общественото здравеопазване и ако не се вземат мерки, нещата ще се влошат", допълни Линда Болд от организацията. Според авторката на изследването Катрина Браун трябва да се промени отношението към затлъстяването. "Хората възприемат за нормално да са затлъстели. Това е промяна в културните норми - трябва да изпратим послание за свързаните с нея рискове за здравето", каза тя.

От причините за рак, които може да се избегнат, след пушенето и наднорменото тегло се нареждат излагането на слънце, употребата на алкохол, бедните на фибри храни, атмосферното замърсяване.