Научни изследвания доказват, че продължителността на живота зависи от биологичните особености и от различни фактори, сред които храненето заема водеща позиция. Според лекарите при благоприятни условия на живот човек да достигне 100 и дори 120 години. Средната продължителност на живота в различните части на света е различна, но също зависи от начина на хранене на местното население.

В основата на процеса на стареене са явления като общо забавяне на обмяната на веществата, развитие на атрофия на клетките, тъканите и органите в тялото. Например специализираните клетки, които изпълняват специфични функции в организма, се заменят от нефункционални съединителни клетки без способност за самообновление. Лекарите обясняват, че процесът на стареене започва дълго преди настъпването на старостта и води до понижение на адаптивните възможности. Темповете на стареене са различни при всеки, а отделните органи също остаряват по специфичен начин. Така сърцето на човек на 40 г. може да е като на 50-годишен, а стомахът и черният му дроб – като на 55-годишен и повече. Най-бързо остаряват ендокринната система, мозъкът и кръвоносните съдове, а също тъканите на храносмилателната система. Установено е, че с напредване на възрастта отслабва работата на жлезите и се натрупва излишък от холестерол. Всичко това води до артеросклероза на кръвоносните съдове. Резултатът е намаляване на притока на кръв към органите и тъканите, което причинява недостиг на кислород в тях. Кръвният поток се забавя, създават се условия за съсирване и образуване на тромби и запушване на важни кръвоносни съдове.

Пораженията, които годините нанасят върху храносмилателната система, включват изтъняване на лигавицата на стомаха и червата, намалена активност на задстомашната жлеза и черния дроб. Намалява образуването и отделянето на стомашни сокове, а киселинността на стомаха се понижава. Може да се стигне и до пълното й изчезване (т.нар. нулева киселинност), което от своя страна увеличава риска от рак на стомаха. Забавя се перисталтиката, което причинява упорит запек. Понижава се образуването на панкреасни ензими. Всичко това води до влошено храносмилане и нарушения в усвояването на храната. Лекарите отбелязват, че процесите на стареене се ускоряват при хора, които не се движат достатъчно.

Целия текст четете тук