68-годишна за малко да ослепее, след като метал с дължина 17 мм се заби в окото й. Лекари от пловдивската университетска болница "Св. Георги" спасиха зрението й със сложна операция, продължила 4 часа. В момента жената вижда отлично.

"Пациентката изобщо не беше усетила попадането на чуждото тяло, тъй като не е изпитала никаква болка. Самата тя предполага, че се е случило, докато почиствала печката с метална четка", обясняват от очната клиника. Пенсионерката потърсила медицинска помощ заради зачервяване и леко замъглено зрение, смятала, че е конюктивит. При прегледа обаче била забелязана малка черна точка, а скенерът показал, че в окото има метал. Според офталмолозите парчето се е откъснало от четката с голяма скорост и е пронизало като с шиш последователно склера на окото, лещата му и стъкловидното тяло.

"Цяло чудо е, че телта не е засегнала зрителния нерв. Забола се е на 2 мм от него. Успяхме да я извадим, а след това имплантирахме изкуствена леща", каза шефът на очната клиника проф. д-р Нели Сивкова. Според нея, ако пациентката не бе отишла навреме на лекар, е имало опасност да развие металоза и зрението й да бъде увредено непоправимо. Това не е първият случай, в който в УМБАЛ "Св. Георги" отстраняват железни предмети от очи. Миналата година там извадиха сачми от окото на тийнейджър, прострелян неволно от връстник. След операцията момчето вижда нормално.