Лекарите със специалност "Вътрешни болести" да могат да работят самостоятелно и да помагат в болничната помощ, да се намали броят на специалистите, който медицинските стандарти изискват за всяко отделение и болниците в малките населени места да сключват договор със здравната каса като изпълнители на доболнична помощ.

Тези предложения са обсъждали днес сдруженията на общинските и областни болници със зам.-здравния министър Жени Начева и представители на здравната каса.

След като миналата седмица Министерството на здравеопазването заяви, че не може да изпълни искането на общинските болници за целева субсидия от 30 млн. лв., на срещата днес те разговаряха за промяна на клиничните пътеки и медицинските стандарти.

"До конкретни решения обаче не се стигна. Върнахме се в изходна позиция. Касата е добронамерена към промяната на стандартите, но ако ние успеем да убедим Бордовете по специалности (националния консултант и колегии от дадената специалност, б.р.), които залагат високите изисквания", обясни след срещата д-р Неделчо Тотев председател на Сдружението на общинските болници.

До края на месеца здравното министерство трябва да качи на сайта си за обсъждане новите предложения за медицински стандарти. До тогава обаче ще бъдат обсъдени алгоритмите на клиничните пътеки и ако стандартите не отговарят на нашите изисквания, което най-вероятно ще се случи, ще трябва отново да ги преглеждаме, допълни д-р Тотев.

"За някои специалности да бъде намалена бройката с по един човек, а в реанимация, анестезиология, педиатрия и други, където специалистите са много дефицитни, да могат да работят на 4-часов работен ден", каза управителят на болницата в Казанлък д-р Кети Маналова по БНР.

"Сега това условие изключително ограничава участието на такъв род специалисти в изпълнението на клиничните пътеки и подписването на договорите съ здравната каса", разясни тя.

Според нея специалността "Вътрешни болести" се дискриминира. „Мисля, че е време да настъпи ренесанс на специалистите по вътрешни болести и те да поемат една голяма част от болничната дейност. Това е една много широка специалност, която те са добили и са практикували години наред. Медицинските стандарти ограничават възможността на специалистите по вътрешни болести да работят по-широк спектър от дейности, както и самостоятелно“, подчерта д-р Манолова.

Болниците в малките населени места да могат да сключват договор с НЗОК като изпълнителни на доболнична помощ, поискаха още общинските болници. Те разполагат с нужната апаратура и биха могли да работят в почивни, празнични дни и нощно време и да имат приходи от доболничната помощ.

Искането за изплащане на надлимитната дейност от 2015 г. не бе обсъдено на срещата. Общинските болници обаче са категорични, че ще заведат дела, за да получат парите си.

"Ако има методика, по която да се изплатят тези средства или желание да се изработи, няма да завеждаме дела, но такова желание няма", обясни д-р Тотев.

Другият важен въпрос с отпукането на целева субсидия от 30 млн. лв. също не е бил обсъден, допълни той.