Броят на заразените с ХИВ хора, които имат достъп до лечение, за първи път е надхвърлил 50 процента. Същевременно годишният брой на жертвите на СПИН е намалял почти наполовина след 2005 г., съобщават световните информационни агенции, позовавайки се на доклад на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН, информира БТА.

От началото си през 80-те години на миналия век глобалната епидемия е отнела живота на около 35 милиона души по света.

Миналата година в световен мащаб хората, заразени с вируса ХИВ, който отслабва имунната система и може да доведе до развитие на болестта СПИН, са били 36,7 милиона. От тях 19,5 милиона души или 53 процента са получили достъп до лечение за потискането на вируса.

Същевременно годишният брой на жертвите е намалял почти наполовина - от 1,9 милиона до 1 милион за периода между 2005 и 2016 г.

Най-съществен напредък в борбата срещу ХИВ/СПИН са отбелязали Източна и Южна Африка. В тези региони дялът на новите годишни случаи на зараза с ХИВ се е понижил с близо 30 процента след 2010 г., а смъртните случаи от СПИН са намалели с над 40 процента.

Макар като цяло да оценяват сегашната ситуация като позитивна, авторите на доклада отбелязват с тревога, че не всички региони в света са постигнали напредък в борбата срещу ХИВ/СПИН. В Близкия изток и Северна Африка и в Източна Европа и Централна Азия смъртните случаи от СПИН са се увеличили съответно с 48 процента и 38 процента, отчасти защото заразените с ХИВ нямат достъп до лечение.

"Ако благоприятната тенденция се запази, светът може да постигне набелязаната цел през 2020 г. 30 милиона души да имат достъп до лечение", отбелязва изпълнителният директор на UNAIDS Мишел Сидибе.