С общото название В комплекс се изначават осемте витамина B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 и B12, които играят важна роля в поддържането на телата ни като добре смазани машини. Тези основни хранителни вещества спомагат за превръщането на храната ни в гориво, което ни позволява да останем енергизирани през целия ден. Докато много от гореспоменатите витамини работят в тандем, всеки има и своите специфични предимства.

Витамин В1 (Тиамин)

Витамин B1 помага на тялото да произвежда здрави нови клетки. Той често е наричан “антистресов витамин”, поради способността му да защитава имунната система. Проучвания показват, че този витамин е необходим, за да се подпомогне разграждането на въглехидратите.

Витамин В2 (рибофлавин)

Витамин В2 действа като антиоксидант, който спомага за борбата със свободните радикали и може да предотврати ранното стареене и развитието на сърдечни заболявания. Рибофлавинът е важен и за производството на червени кръвни клетки, което е необходимо за транспортиране на кислород в тялото.

Витамин B3 (ниацин)

Едно от основните приложения на ниацин е да стимулира HDL холестерола (т.е. добрия холестерол). И колкото по-висок е HDL холестерол има човек, толкова по-лош холестерол ще има в кръвта си. Недостигът на витамин В3 е много рядък в развитите страни, въпреки че алкохолизмът е показал, че намалява нивата на B3 при някои индивиди. Също тоака ниацинът е ефективен при акне.

Витамин В5 (пантотенова киселина)

Можете да намерите малки количества витамин В5 в почти всяка хранителна група - името му дори го казва. Пантотеник идва от гръцката дума “pantothen”, което означава "отвсякъде". В допълнение към разграждането на мазнините и въглехидратите за енергия, Витамин В5 е отговорен за производството на половите и стрес хормони, включително тестостерон. Проучванията показват, че B5 също така подпомага здравата кожа с способността да намалява някои признаци на стареене на кожата, като зачервяване и кожни петна.

Витамин В6 (пиридоксин)

Заедно с витамини В12 и В9, витамин B6 помага да се регулират нивата на аминокиселината хомоцистеин (свързан със сърдечни заболявания). Пиридоксинът е основен играч в настроението и съня, защото помага на тялото да произвежда серотонин, мелатонин и норепинефрин, хормон на стреса. Някои проучвания показват, че витамин B6 може да спомогне за намаляване възпалението при хора със състояния като ревматоиден артрит.

Витамин В7 (биотин)

Поради връзката си със здравата коса, кожата и ноктите, витамин В7 е наречен "витаминът на красотата". Този витамин В е особено важен по време на бременността, защото е жизненоважен за нормалния растеж на бебето.

Витамин B9 (Фолиева киселина)

Проучванията показват, че фолиевата киселина може да помогне в предодвратяването на депресия и загубата на паметта. Този витамин е особено важен за бременните жени, тъй като поддържа растежа на бебето и предотвратява неврологичните вродени дефекти.

Витамин В12 (кобаламин)

Витамин В12 е отборен играч. Кобаламинът работи с витамин B9, за да произвежда червени кръвни клетки и помага на желязото да изпълнява своята задача: да създаде хемоглобин. Тъй като основния източник на витамин В12 е месото, хората, които не ядат месо често имат недостиг на витами В12.

"Фитофарма" ЕООД

тел.: 06952 2292; 06952 2430

www.phytopharma.eu