Чужденците, на които се дава статут на временно пребиваващи у нас, да преминават изследвания за инфекции като малария, денга, чикунгуня, западнонилска треска и др. Това е една от препоръките в доклада на работната група по случая с кръвта, заразена с малария, която бе използвана при кръвопреливане в Русе, научи 24zdrave.bg. 

Докладът бил предаден на здравния министър в оставка д-р Петър Москов в петък. Очаква се от МЗ да го огласят най-рано в понеделник. 

 В заключенията от проверката не били посочени конкретни виновни за това, че кръв от дарител, който преди 2 г. е боледувал от малария, е била допусната за кръвопреливане. Според коментари на зам. здравния министър д-р Ваньо Шарков преди дни обаче, има сериозни пропуски по веригата от вземането на дарителската кръв до кръвопреливането и ще има санкции. 

Пациентът, на когото е влята от заразената кръв, бил в русенска болница и дни по-късно е починал. "Човекът е бил в много тежко състояние, с двустранна пневмония с излив. Не се открива доказателство, че смъртта му е вследствие на кръвопреливането", коментираха от работната група. Мъжът вдигал периодично температура по около 38 градуса, заради което лекарка от лабораторията на болницата се усъмнила за малария и пуснала изследване. 

Дарителят е студент от африканска страна. Той посочил в анкетната карта, която се попълва преди кръводаряване, че е боледувал от малария преди 2 г. "Оттогава е бил здрав. По-сериозният проблем е, че той няма здравен паспорт, който се издава при процедурата за статут на временно пребиваващ у нас", обясниха запознати. 

Дарителската кръв се изследва задължително за СПИН, хепатит и сифилис. За други инфекции се изследва само при необходимост. Затова експертите препоръчват държавата да изследва идващите от райони с опасни инфекции като вирусните хеморагични трески денга и чикунгуня с даването на статут на временно пребиваващи у нас.