В сезона на грипа и респираторните заболявания, като превантивно средство, могат да се ползват някои добре познати и широко разпространени у нас билки. Повечето от тях имат силно антисептично действие, характерен, силен аромат и освен това ако не ви помогнат, поне няма да ви навредят.

Запознайте се с босилека, градинския чай, евкалипта, исландския лишей и лайката, с тяхното, разпространение, химичен състав, действие и употреба.

1. Босилек – Ocimum basilicum L.

Семейство Устоцветни – Lamiaceae

Разпространение. За пръв път босилекът се среща в тропична и субтропична Азия. У нас е разпространено растение.

Описание. Едногодишно тревисто растение. Стъблото е голо, четириръбесто, разклонено, с дълги дръжки, яйцевидни, заострени, целокрайни, рядко назъбени. Цветовете са бели, по-рядко розови или виолетови, и са разположени в пазвите на листата по върховете на стъблото, 5-делна чашка, 5-делно венче, 4 тичинки. Плодът е сух и след узряването се разпада на 4 кафяво-черни орехчета. Цялото растение излъчва приятна миризма.

Използваема част. Стръковете на растението, брани по време на цъфтежа (юли-август). Срок на годност на изсушеното растение – 1 година.

Химичен състав. Етерично масло (състои се от евгенол, линалоол, цинеол, метилхавикол, гераниол, мирцен, пинен, оцимен, анетол и др.), горчиво вещество, гликозиди, сапонини, танини, органични киселини, минерални соли и др.

Действие и приложение. Босилекът притежава противомикробно действие, което се дължи на етеричното масло, също така и противовъзпалително, спазмолитично, противокашлично действие. Употребява се при стомашни и чревни болки, задух, кашлица, газове, хроничен запек, повръщане, чернодробни и бъбречни възпаления и др. Външно: за жабурене при гърлобол и болки във венците.

Употреба. Като запарка – 2 супени лъжици от билката в 0,5 л вода.

Внимание! Да не се взима в голямо количество и продължително време.

За останалите четете тук