Съединените щати обявиха, че ще пренапишат дефиницията за "здравословно". Това става в отговор на заплаха със съд от компанията KIND, обвинена, че слага думата на опаковките на своите храни. Тя я махна оттам и после нарече официалната дефиниция за здравословно абсурдна.

И наистина, как се определя дали е "здравословна" дадена храна? Това става чрез рандомизирано изследване - златния стандарт в медицината. При него учените проверяват какъв е ефектът от дадена диета за много дълъг период, така че то е по-скоро наблюдателно. Често използват и въпросници, за да определят какво ядат изследваните от тях хора. Но такива данни са неточни. Едни не си спомнят точно какво са яли, други заблуждават. И от това тези изследвания дават спорни резултати. Един преглед на медицинските публикации за 2012 г. откри, че рискът от рак например при най-масовите храни хем е повишен, хем е понижен.

Мазнините са най-голямото фиаско на диетолозите по отношение на "здравословното". През 1980 г. правителството на САЩ публикува първите си "насоки за здравословно хранене". В тях препоръча на американците да ядат по-малко месо и масло. И тогава хранителната индустрия с радост превключи на "нискомаслени" храни и маргарин, чиито съставки са по-евтини от животинската мазнина. Асоциацията за сърдечно здраве в САЩ пък препоръча да се ядат "шоколади, бонбони, захар, сироп и мед", както и други храни с ниско съдържание на мазнини като снаксовете.

Така за повече от две десетилетия в САЩ бе разрешено думата "здравословно" да се изписва само на етикетите на храни с малко мазнини. (В шоколадите на KIND има ядки, което ги вади от сметката.)

Нови изследвания обаче показаха, че мазнините са демонизирани погрешно. През 2014 г. най-голямото от тях не откри никаква връзка между разтворимите мазнини и сърдечните болести. Критиците му обаче твърдят, че изследването е манипулирано и че в наши дни се преувеличават ползите за здравето от рибата и растителните масла.

Така бъркотията в официалните препоръки си остана. Сега се изготвят нови и експертите, заети с това, обявиха, че "холестеролът в храните не буди тревога дори и при свръхконсумация". В крайна сметка обаче правителството на САЩ даде обратната препоръка - "приемайте колкото е възможно по-малко холестерол с храната". Това доведе до осмиване на препоръките и те бяха наречени "зона, свободна от доказателства".

Е, какво да правят хората, които внимават какво ядат? Да избягват продуктите без хранителна стойност, каквито са безалкохолните напитки и сладкишите. Натуралните храни (месо, ябълка) са по-добър избор от преработените (салам, ябълков сок). Най-общо експертите съветват да ядете любимите си храни, но да не преяждате с тях. Ето това е "здравословно".