3 дни опит, постижения и иновации в областта на социално значими заболявания като диабет, рак, хипертония и др. обсъждат близо 400 лекари от 18 страни на Деветия югоизточноевропейски медицински форум. Той се провежда в Баня Вручица в Босна и Херцеговина и Република Сръбска и ще приключи на 9 септември. Участват над 100 лекари от България.

„Нарастващият интерес към Югоизточноевропейския медицински форум показва, че той е необходим. Конгресът, който организираме за 9-и път, е едно от най-значимите научни събития за региона, защото той обединява всички лекари от Югоизточна Европа. Наред с това е и своеобразен университет с представяне на над 60 лекции само за 2 дни”, каза пред гостите и лекторите доц. д-р Андрей Кехайов, президент на организацията.

Във форума членуват България, Сърбия, Латвия, Македония, Беларус, Русия, Румъния, Гърция, Словения и др. На тазгодишния конгрес към тях се присъединиха още 4 страни – Хърватия, Сърбия, Черна Гора и Русия.

Една от основните цели на конгреса е да работи към подобряване на здравните системи в страните от региона и да постави акцент върху продължаващото образование за медиците. Той е получил и акредитация от Европейския акредитационен съвет.

„Това, което обединява отделините страните във форума, е нивото на заплащане на лекарите. То е по-ниско от големите европейски държави, но лекарската услуга, труд и помощ в никакъв случай не са на по-ниско ниво. Най-хубавото на този конгрес е именно обмяната на информация за научни постижения и начина на работа в болниците в тези страни, защото от това може да се научи много”, каза д-р Асен Меджидиев, председател на столичната колегия на Български лекарски съюз, който е в българската делегация на форума.

„Обмяната на опит чрез доклади е едно, но посещението на място дава възможност да се осъществят по-дълги курсове и да се опознаят моделите и начините на работа”, обясни той.

Въвеждане на глобални етични норми в медицината, развитие на медицинското образование и продължителната квалификация и въвеждане на модел на универсално здравно покритие за всички страни са основните цели на Световната медицинска асоциация, част от която е и Югоизточноевропейският медицински форум.

„Универсално здравно покритие означава да се прилага точната грижа на точния човек в точния момент, т.е. да се постигнат условия и равнище, при които всеки да получи точната здравна грижа, от която се нуждае. Това обяснява и защо този конгрес е толкова важен точно в този регион, където нуждите от това са по-големи”, коментира д-р Йошитаке Йококура, президент на Световната медицинска асоциация, който бе гост на конгреса.

Д-р Асен Меджидиев
Д-р Асен Меджидиев