Доказано е, че след жената в Бургас и мъж от Пловдив е развил западнонилска треска. Вирусът се пренася с ухапване от заразени комари и не е задължително те да са т.нар. тигрови - пренася го и най-разпространеният у нас вид. 

Пловдивчанинът е получил неврологични усложнения, но се подобрява, назначена му е и физиотерапия, каза пред "24 часа" главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

В Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията между 24 и 30 август държавите от ЕС са съобщили за 300 случая на заразяване с треска. Най-много са в Италия - 144, следват Румъния (61), Гърция (41), Унгария (38), Австрия (8) и Словения (1). Отделно има 55 случая в другите държави на континента - в Сърбия (54) и Косово (1). Съобщава се и за умрели - общо 24 души. Те са от Румъния (6), Сърбия (6), Италия (7) и Гърция (5). Болестта протича с усложнения при напреднала възраст или спаднал имунитет. При около 80% заразяването с вируса минава безсимптомно, другите се оплакват като при грип. За 1% заразата може да е фатална.

Тази година са съобщени 77 огнища на треската сред коне в Италия, Унгария и Гърция. Резервоар на вируса са болни птици. На човека, коне, кучета и други животни се предава основно чрез ухапване от комар, в редки случаи - при кръвопреливане.