При жега или студ по време на бременността се раждат по-дребнички бебета, става ясно от ново изследване. То е първото в света, което открива зависимост между резките промени във времето и ръста и теглото на новородените, съобщи в. "Дейли телеграф".

Ако човек се роди с по-малък ръст и тегло, през живота си после е по-уязвим на болести като диабет, затлъстяване, проблеми със сърцето и високо кръвно.

Учени от Световната банка и германския Институт по труда са анализирали телесните мерки на 1,5 милиона бебета, родени в Колумбия между 1999 и 2008 г. Подбирани са бебета от селските райони, тъй като в тях хората са по-изложени на капризите на времето от жителите на градовете.

Установено е, че при горещо време леко се вдига процентът на недоносените бебета, а теглото им е средно с 3 грама по-ниско. При студове пък ръстът на новородените се смалява средно с 0,18 см. Разликите са нищожни, но са статистически значими.

Жегите и студовете намаляват и показателите по т.нар. тест Агпар. Той се прави 5 минути след раждането и измерва пигментацията на кожата, сърдечния пулс, рефлексите, мускулния тонус и дишането на бебето.

"Температурните крайности се отразяват зле на здравето на новородените", посочват учените в своя доклад. "Установихме, че студът влияе на ръста на бебето в утробата и че теглото му се смалява, ако е имало горещини в последните 3 месеца от бременността. Доказахме, че бебетата са уязвими за промените в околната среда и това е от голямо значение за грижите за бъдещите майки."

Екипът е съпоставял дневните температури по време на бременността с телесните мерки на бебетата. За студ и за жега е приел отклонение на максималната температура за деня с над 5 градуса от средната за период от 5 поредни дни.

Смята се, че резките промени във времето стресират бъдещите майки. Те имат по-висока телесна температура, така че при гореща вълна се стига до опасно прегряване. Отделно при горещини има повече насекоми, а при студ - повече вируси, което също повишава здравните рискове.

Не само времето, и сезонът е критично важен за развитието на плода. През 2015 г. учени от университета на Индиана препоръчаха на жените, които планират да забременеят, да избягват "токсичния юни". Децата, заченати през този летен месец, са с по-крехко здраве. Най-голям шанс за здраво бебе дава зачеването през декември. На всеки 200 бебета от заченатите през декември оцеляват с 3 повече в сравнение със заченатите през летните месеци. Според учените тази разлика идва от слънцегреенето, от което зависи синтезът на витамин D.

Най-голям спад в броя на здравите бебета се отчита в периода около Свети Валентин, когато се раждат заченатите през юни. Раждаемостта спада и за целия февруари, когато е пикът на зимните инфекции при хората.

По-ранно изследване установи, че родените през ноември са изложени на доста по-малък риск да развият множествена склероза. А най-застрашени от нея са родените през май. Това също се свързва със синтеза на витамин D.