При вегетарианско хранене много от растителните храни, които съдържат добри количества белтъчини, имат фитоестрогени. В кои храни се срещат въпросните вещества, за които се казва, че може да намаляват мъжките хормони, и това прави ли ги неподходящи за млади мъже? Това пита студент в Техническия университет в София.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти.

Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.

Може да ги задавате

на телефон 02 942 25 62

и чрез имейл

[email protected]

Препоръките и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.  

Ето отговорът на д-р Лилия Пашова - Стоянова на въпроса за фитоестрогените и мъжките хормони: 

Много от хранителните продукти с растителен произход са богати освен на ценни витамини, минерали и аминокиселини, но също и на така наречените фитоестрогени.

Фитоестрогените не са есенциални за организма и тяхната употреба не е необходима и задължителна, но научният интерес към тях нараства през последните години поради редица техни ефекти (както позитивни, така и с негативен оттенък).

Липсва единодушие по много от казусите, свързани с фитоестрогените, тяхната безопасност и ефективност, поради което се препоръчва предварителна консултация със специалист, в случай че преминавате на изцяло растителна диета (вегетарианци, вегани, суровоядци), както и в случай, че сте решили да ги приемате под формата на хранителни добавки.

Терминът фитоестрогени е с гръцки произход и в буквален превод означава растителни естрогени. Различават се

три основни групи

фитоестрогени,

а именно изофлавони (най-добре проучени и съдържащи се в най-високи количества в соевите продукти), лигнани (съдържат се в храните, богати на фибри) и куместани (откриват се предимно в бобовите култури).

Фитоестрогените притежават структура, наподобяваща тази на ендогенните (синтезираните от организма) естрогени, като се конкурират с тях за естрогеновите рецептори. Съществуват множество противоречия по отношение на ефектите на фитоестрогените, като според специалистите в ниски дози фитоестрогените играят роля на антагонисти на рецепторите (блокират ги), а във високи дози предизвикват ефекти, идентични на предизвиканите от ендогенните естрогени (играят роля на агонисти, имитират ефектите на естествените естрогени).

Прекомерната консумация на храни, съдържащи фитоестрогени, може да окаже разностранни ефекти върху организма.

В кои храни има по-големи

количества фитоестрогени? СНИМКА: PIXABAY

СНИМКА: PIXABAY

Основните хранителни групи и продукти, богати на тези субстанции, включват:

- ядки и семена: ленено семе, слънчогледови семки, сусам, бадеми, орехи, кестен, фъстъци;

- плодове: ябълки, нар, ягоди, боровинки, грозде;

- зеленчуци: моркови, царевица, лук;

- бобови култури;

- соя и соеви продукти: соеви зърна, тофу, темпе;

- пълнозърнести храни: овес, ечемик, пшеничен зародиш;

- билки: червена детелина, хмел, корен от женско биле;

- напитки: кафе, бира, червено вино, бърбън, зехтин.

На кого се препоръчват

Диетата, богата на фитоестрогени, се препоръчва главно на жени в менопауза или преди менопаузата, тъй като при тях се наблюдава спад на нивата на естроген в организма, което води до характерните прояви (горещи вълни, честа промяна в настроението, проблеми със съня, наддаване на килограми, остеопороза).

Консумацията на богати на фитоестрогени храни съдейства за облекчаване на много от проявите, свързани с менопауза, и според много специалисти е алтернатива на хормоналната заместителна терапия.

Смята се, че други ползи от приема на фитоестрогени включват:

- подобряване на сърдечносъдовата система и намаляване риска от атеросклероза;

- редуциране на риска от развитие на някои видове рак: приемани във високи дози, фитоестрогените намаляват риска от рак на млечната жлеза при жени и рак на простатата при мъже;

- благоприятен ефект по отношение нормализиране на теглото: наблюдава се редукция на теглото при наднормени пациенти или лица със затлъстяване;

- благоприятен ефект върху кожата при лица с акне;

- подобряване на либидото;

- регулират усвояването на желязо;

- намаляват риска от изтъняване на костите и ранна остеопороза.

Важно е да се отбележи, че много от позитивните ефекти на фитоестрогените се отнасят до жени в менопауза и може да не се наблюдават при лица в активна възраст, както и при мъже.

Тези субстанции с растителен произход често се свързват с редица неблагоприятни ефекти като например повишен риск от рак на млечната жлеза, синдром на поликистозни яйчници (високите нива на естроген в организма на жени в млада и активна възраст се асоциира с повишен риск от развитието на това заболяване).

Богатата на фитоестрогени диета може да доведе до репродуктивни нарушения и затруднения при забременяване, засягайки комплексно женската полова система и намалявайки нивата на сперматозоидите при мъжете.

Противоречиви резултати

Противоречиви резултати показват повишен риск от когнитивен спад и деменция, увреждане на щитовидната жлеза, засягане на метаболизма и усвояването на някои минерали, като например цинк, мед, магнезий, калций. При жени в млада и активна възраст ефектите върху теглото често са обратни и се наблюдава наддаване на тегло и затлъстяване.

Важна особеност е липсата на негативни ефекти при консумация на фитоестрогени от представителите на мъжкия пол. Мъжете, консумиращи често храни, богати на фитоестрогени, не бива да се притесняват, тъй като нези вещества не оказват въздействие върху нивата на тестостерона.

Липсата на категорични, мащабни и достоверни проучвания в тази област предизвиква много въпроси и дава малко отговори, поради което се препоръчва да не изпадате в крайности.

Балансираният хранителен режим и разумно подбраното меню намаляват рисковете от прекомерен прием на фитоестрогени (и не само), гарантирайки добър тонус, активен здравословен статус и оптимален внос в организма на всички необходими нутриенти.