Народното събрание реши предсрочно да прекрати мандата на проф. Камен Плочев като управител на НЗОК. В гласуването участваха 211 народни представители, от които 109 бяха "за", 72 - "против", а 30 се въздържаха, предаде БТА.

В доклада на Комисията по здравеопазване се посочва, че на 12 юни е постъпило писмо от председателя на Надзорния съвет на НЗОК. В него се посочва, че в касата е получено писмо от управителя проф. Камен Плочев, с което той уведомява, че през последните 3 месеца е отсъствал поради заболяване и не е могъл да изпълнява служебните си задължения. Той допълва, че няма да е в състояние да изпълнява задълженията си минимум още един месец. Предвид изложеното, проф. Плочев смята, че тези факти изискват вземане на решение относно това дали той е в състояние да продължава да изпълнява длъжността управител на НЗОК. Според него законът трябва да бъде спазен.

За освобождаването гласуваха от ГЕРБ, ОП и "Воля", против бяха от БСП и част от ОП, а ДПС се въздържаха. Дебатите в зала акцентираха върху проблемите в системата на здравеопазването и начина на избиране на управител на НЗОК.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ каза, че проф. Плочев е изключителен специалист и човек, който може да носи отговорност. Системата обаче не може да продължава да функционира на автопилот, не може да бъдат взети отговорни решения, посочи той. Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова заяви, че не бива един счетоводен проблем да се политизира.

Славчо Велков от БСП посочи, че в писмото си проф. Плочев не е заявил, че подава оставка. Това, което правите, е недостойно, обърна се той към мнозинството. По думите му най-много дългове НЗОК е натрупала, когато сегашният министър на здравеопазването Кирил Ананиев е бил в надзора на касата.

ДПС ще се въздържи при гласуването, защото не проф. Плочев носи отговорност за състоянието на системата, а други хора, които трябва да си отидат, заяви Нигяр Джафер. По думите й днес се обсъжда въпросът за достойнството на Народното събрание и достойнството на хората, които то избира и след няколко месеца освобождава. Според нея до исканата оставка се е стигнало след "действия, изказвания, констатации, които политическата коректност, дисциплина и лицемерие нямаше как да простят". "Тези констатации са правени многократно от опозицията, но не са чувани. Лошо е, когато човек, предложен от теб, ги каже. Или ги приемаш или му искаш оставката", коментира Джафер.

Проф. Плочев каза, че системата през тази или следващата година ще рухне, въпреки повечето пари, каза че иска актуализация на бюджета на НЗОК, упорито твърдеше, че средствата, които са дължими и просрочени към чужди лечебни заведения не са 7 милиона, а 70 милиона, посочи тя. "Нещо, което много хора знаеха. Оказа се, че само двама души в държавата не знаят - министърът и зам.-министърът на здравеопазването", коментира тя.

"Поради липсата на всякакъв политически и управленски опит най-вероятно проф. Плочев ще бъде освободен. Случаят Плочев обаче е пореден фрагмент в задълбочаващата се безизходица в системата на здравеопазването", коментира Джафер. Отговорността е на ГЕРБ, смята тя. Няма невинни, но най-голямата отговорност се носи от тези, които управляват последните 9 години, допълни Джафер.

Според Хасан Адемов от ДПС трябва да се променят правомощията на управителя на касата, иначе според него и следващият, и по-следващият управител ще бъдат жертва на системен проблем. НЗОК по закон е обществена институция, но за съжаление след 2009 г. бе превърната в държавна институция, едва ли не в разплащателна агенция към МЗ. Важният човек в системата е пациентът и ако не разберем това, никога няма да стигнем до правилните решения, отбеляза Адемов.

Веселин Марешки от "Воля" призова депутатите от БСП да дават конструктивни предложения, вместо да се занимават с "празно говорене".