Масова е заблудата, че диетичните напитки са по-здравословни. Всъщност са също толкова вредни, колкото и подсладените със захар, и дори повече. Могат да се изброят ползите за здравето, ако човек спре да ги пие. Те са:

1. Подобрява се настроението

Вместо да изпита абстиненция към кофеина, след отказа си от диетичната кола човек усеща, че вече не го боли глава и е в по-добро настроение. През 2014 г. бе установено, че аспартамът в диетичните напитки причинява разсеяност, раздразнителност и депресия.

2. Отслабва копнежът за сладко

Щом диетичната кола е нискокалорична, значи може да се пие повече от нея, нали? Грешка! Изследване от 2010 г. установи, че изкуствените подсладители всъщност усилват копнежа по сладкото и в резултат човек яде повече сладкиши. Така той поема повече калории и наддава повече на тегло, отколкото ако пие обикновена кола.

3. Носиш повече на пиене

Малко известно е, че при употреба на алкохол с диетична кола човек се напива по-бързо. Тя по-бързо напуска стомаха и така повишава темпа на абсорбиране на алкохола.

4. Заздравяват се костите

Кока-колата влияе зле на здравината на детските кости, установи изследване през 2014 г. Засега не е ясно дали това важи и за костите при възрастните. Знае се само, че, диетична или не, колата увеличава риска жените в менопауза да си счупят бедрената кост. Ето защо за по-здрави кости е добре да спрете консумацията не само на диетичните, но и на всички газирани и подсладени напитки.

5. Храната става по-вкусна

Подсладителите окупират вкусовите рецептори и се притъпява усетът за вкуса на храната. Те влияят зле и на мозъчните рецептори за сладко. След спирането на захарина, аспартама и сукрозата насладата от вкуса на храните се възвръща.

6. Бъбреците действат по-добре

Подсладителите влошават бъбречната функция особени при жените. Това обаче не става, ако напитката е подсладена със захар.

7. Спада рискът от диабет

Щом не съдържа захар, диетичната напитка би трябвало да е по-подходяща при риск от диабет, нали? Грешка! Всекидневното пиене на диетична кола повишава с 36% вероятността да се развие метаболитен синдром и с 67% - диабет.