Хормоналният дисбаланс в тялото може да причини хаос в него. Освен това може да се маскира като други болести в продължение на години, без да бъде открит.

Има предоволно количество медикаменти, с които може да се поддържа хормоналното равновесие, но има и природни средства, които вършат същата работа.

Някои от най-добрите етерични масла за балансиране на хормоните включват мирта, сандалово дърво, градински чай, лавандула, босилек и мащерка.

Какво трябва да знаем за хормоните

Тироидни хормони: Те се произвеждат от щитовидната жлеза и регулират метаболитните процеси. Тези хормони включват тироксин и трийодотиронин.

Хормони на съня: Епифизната жлеза произвежда мелатонин, който може да оказва силно влияние върху цялостното здраве. Ако хормоните са небалансирани, те причиняват проблеми със съня и отслабват човешкото тяло, което го прави по-податливо към заболявания.

Надбъбречни хормони: Тези хормони се произвеждат от надбъбречната жлеза. Всички сме чували за кортизола, който намалява стреса и помага на метаболитните процеси.

Репродуктивни хормони: Прогестеронът и естрогенът регулират женската фертилност, менструалните цикли и вагиналното рН. Тестостеронът регулира либидото, мъжкия фертилитет, производството на червени кръвни клетки и костната маса.

Всеки хормонален дисбаланс причинява множество здравословни проблеми.

Ето най-често срещаните симптоми и състояния, причинени от това:

- Безсъние

- Ниско либидо

- Отслабване или наддаване на тегло

- Нередовни менструални периоди или безплодие

- Тревожност и депресия

- Промяна в апетита

-Умора

- Хранителни проблеми

- Рак

- Изтъняване на косата и косопад

Целия текст четете тук