Според Върховния административен съд връзването им с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно

Месечните добавки за социална интеграция, транспортни и информационни и телекомуникационни услуги вече няма да са обвързани с гарантирания минимален доход, който за тази година е 75 лв. Това реши петчленен състав на Върховния административен съд, който отмени правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания.

Според магистратите обвързването на интеграционните добавки с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, защото в определянето им трябва да се взимат единствено индивидуалните потребности на хората с увреждания. “Унифицирането на размера на добавката създава обективни пречки за интеграцията на хората с увреждания”, пише в мотивите на ВАС.

Сега месечната добавка за транспортни услуги е 11,25 лв. За информационни и телекомуникационни услуги се отпускат 15 лв. Толкова получават и лицата с трайни увреждания за обучение. За достъпна информация и диетично хранене се дават по 11,25 лв. Досега добавката се отпускаше на лица със 71% и над 71% трайно намалена работоспособност. Добавката за балнеолечение и рехабилитационни услуги е до 225 лв.

Днес социалното министерство трябва да е готово и с финансови разчети колко ще струва новият закон за личната помощ на омбудсманката Мая Манолова. Проектът трябва да се представи официално на съвета за интеграции на хората с увреждания. От няколко дни майките на децата с увреждания правят консултации в социалното министерство за новите текстове. Те съобщиха, че единият от вариантите, който е по-нискобюджетен, е приемлив за всички страни, но другият е по-добър за хората с увреждания. Главният финансов началник на държавата е финансовият министър и затова решението и последната дума ще са негови, каза Манолова. Преди дни тя пресметна, че и сегашните 200 млн. лв. ще стигнат, ако се преразпределят правилно. Според първоначалните разчети на социалното министерство обаче те са още 300 млн. лв. Новият закон вероятно ще обхване около 77 хил. души.

“Необходими са около 150-200 млн. лв. допълнително в бюджета за догодина за хората с увреждания, прогнозира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него няма нужда от закон за личната помощ.

“БСП искат противопоставяне и по темата за социалната политика на правителството. Не казват, че към 2016 г. помощите за деца с увреждания бяха 240 лв. месечно, а сега увеличението за деца с над 90% увреждания е над 900 лв.”, коментира по-късно през деня лидерът на депутатите от ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Той припомни, че децата с увреждания са около 26 хил. Категоричен бе, че трябва да има реформа в ТЕЛК, защото 15% от населението в България е с пенсии от ТЕЛК. За ЕС средният процент бил 1,5-2 % . Това навежда на мисълта, че е възможно да има злоупотреби, смята Цветанов.