Оглеждайте тялото си след работа на открито, екскурзии, разходка в трева, съветва проф. Тодор Кантарджиев. Бързо отстраняване на впития паразит намалява риска от лаймска болест и марсилска треска.

Над 20% от кърлежите у нас са заразени и могат да причинят заболяване. Но не е сигурно, че заразеният кърлеж непременно ще инфектира ухапания човек и той ще се разболее от лаймска болест. В САЩ 2,2 процента, двама от 100 души с кърлежово ухапване развиват заболяването. Най-важното за избягване на заразяване е кърлежът да престоява възможно най-кратко впит в човека. За целта след работа на открито, излизане сред природата или разходки в трева в града, тялото трябва да се оглежда внимателно за впит кърлеж, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. Той съветва да се внимава и когато се отстранява кърлеж, впит в домашния любимец или селскостопански животни. „Важно е да се слагат медицински, латексови ръкавици, за да не попадне кръв от кърлежа върху макар и малки ранички по кожата и да се предпазват от пръски лигавиците. Като допълнителна гаранция за децата родителите не трябва да ги оставят да играят в треви.“

Проф. Кантарджиев е предоставил данните за разпространението на заразите сред кърлежите в Министерството на здравеопазването. Ведомството от своя страна изпраща в регионалните здравни инспекции напомняне за ефективен надзор над паразитозите. На общопрактикуващите лекари, спешните центрове и ръководствата на болниците са предоставени разработените от НЦЗПБ съвети за действие при ухапани от кърлежи.

На първо място е препоръката кърлежът да се свали възможно най-бързо, по възможност от медицинско лице. Мястото на ухапване се наблюдава за зачервяване с радиус 4-5 см, което може да се появи 5-10 дни до месец след инцидента и да продължи да нараства, без да предизвиква сърбеж или затопляне на кожата. Възможно е покачване на температурата, увеличаване на лимфните възли в близост до ухапването и грипоподобни оплаквания – това са симптоми на ранна лаймска болест. Втората по честота инфекция, предавана от кърлежи, е марсилската треска. Има 3-7 дни скрит период. Започва с рязко повишаване на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите и дребен обрив по дланите и ходилата. При такива симптоми трябва непременно да се търси лекар.

Профилактика с лекарства за марсилска треска не се препоръчва от експертите. След доказано ухапване от пренасящ лаймска болест кърлеж, който е престоял поне 24 часа впит в човека, и възможност за започване на антибиотична превенция в рамките на 72 часа от свалянето на кърлежа, лекарят може да изпише конкретен медикамент.