Новите цигари, които набират все по-голяма популярност, са без дим и не горят. Но това не ги прави безвредни - или поне няма категорични доказателства, че са такива.

Още повече че вече има първи смъртен случай заради електронна цигара. Американец почина, след като устройството се взривило, а парчета се забили в черепа му, предадоха световните агенции. Експлозията е била последвана от пожар. 38-годишният Талмадж Делия е получил 80% изгаряния.

Взривилото се устройство е произведено от филипинската компания Smok-E Mountain. Според запознати с разследването уредът бил модифициран, за да позволява на собственика по-голям контрол над батерията, с което защитата върху програмирания волтаж била компрометирана.

Доклад на Пожарната служба на САЩ твърди, че за последните 10 г. има поне 195 случая на експлодирали електронни цигари. При инцидентите са пострадали 133 души, 39 от които сериозно, но без смъртен случай досега.

За създател на електронните цигари се смята китайският фармацевт Хон Лик. През 2003 г. той създал устройство, за което твърди, че е безопасно, след като баща му починал от рак заради пушене.

Електронните цигари имат мундщук, тяло, в което се поставя капсула с никотинова течност, и батерия. Най-популарни са ароматите на канела, бонбони, ванилия, карамел, пуканки и малини. Производителите им изтъкват, че основното предимство е липсата на класическия дим и миризма от стандартните цигари. И че не остава милиграм пепел или боклук. Дори се прокрадва твърдението, че могат да послужат за отказване от тютюнопушенето.

Въпреки успешния старт и големите очаквания започнаха да се появяват и съмнения за рекламираната безопасност. Наскоро в САЩ например бе въведена забрана за продажбата на електронни цигари на лица под 18 години.

В Нова Зеландия съдържащите никотин течности за пушене са напълно забранени.

Производителите в цял свят пък бяха задължени да регистрират своите изделия и течности, за да могат да бъдат щателно проверявани за безопасност.

Течността за електронни цигари не съдържа канцерогенни вещества и катрани, които са основният причинител на рак. Но вреда може да има от други съставки. Едно от последните научни изследвания показва, че при термичното разлагане на пропиленгликола и глицерина, съдържащи се в течността, се отделят токсични вещества – акролеин и формалдехид. Акролеинът дразни лигавицата на очите и дихателните пътища, предизвиква сълзене и има мутагенни свойства. Формалдехидът оказва влияние на централната нервна система.

Учените използвали хроматографски апарат, за да определят химичния състав на изпусканите пари, като засичали вдишвания с продължителност от 5 секунди с интервал от 30 секунди помежду им. Оказало се, че още след първото дърпане концентрацията на вредни вещества постепенно нараства. В парата от електронна цигара били открити 31 вредни химични съединения. Изследването е публикувано в престижното издание Enviromental Science & Technology.

Според други изследвания са опасни съставките на течностите и най-вече ароматизаторите. Защото няма пълни изследвания какво се случва с тях при нагряването.

Публикациите и изследванията за електронните цигари всъщност са нееднозначни. Данни, публикувани в списания PLOS ONE например, показват, че електронната цигара помага за отказване от пушенето. Но друго списание - Lancet Respiratory Medicine, твърди обратното.

В последните месеци изключителна популярност набират и т.нар. бездимни цигари. Те се правят от тютюн, който се нагрява до определена температура, без да гори. За тях производителите твърдят, че са с 90% по-безвредни в сравнение с традиционните цигари.

В края на 2017 година “Филип Морис” например обяви, че планира до 5 години да произвежда само бездимни цигари. Това стана при лансирането на продукта IQOS. Подобни продукти имат “Джапан табако” и “Бритиш американ табако”.

Но наскоро стана ясно, че американската агенция за храните и лекарствата (FDA) е отхвърлила искането на за вписването на продукта на “Филип Морис” в регистъра като безвреден. FDA посочва, че не може да се твърди със сигурност какви ще са дълготрайните ефекти върху човешкото здраве на база предоставените данни от компанията.

От регулатора изразиха опасения, че даването на статут “продукт с намален риск за здравето” може да доведе до неправилно разбиране от потребителите и интерес от страна на младежи и непушачи към електронната джаджа, която прилича повече на смарт телефон, отколкото на цигара.

С осем на един гласа Научният консултативен комитет към FDA прие, че използването само на IQOS означава намаляване на излагането на потребителите на вредните химически вещества, които се отделят в цигарения дим.

Но в същото време на въпроса дали IQOS представлява по-малък риск за здравето, отколкото пушенето на цигари, комитетът гласува с “не” и поиска повече данни, които да подкрепят това твърдение. От “Филип Морис” заявиха, че резултатите от гласуването са окуражаващи и компанията ще предостави допълнителни данни от клинични изследвания, за да подпомогне FDA.

Световната здравна организация пък поиска изследванията на новия продукт да не се извършват от самата компания производител, а да са независими.

Проучване от 2017 година, публикувано в престижния медицински журнал JAMA Internal Medicine, поставя под съмнение именно най-широко рекламираното свойство на новите цигари - липсата на дим. В проучването се твърди, че има много видове дим, а наличието на съединения като бензопирен, полициклични ароматни въглеводороди, въглероден окис, ацеталдехид и други са сигурен признак за протичане на пиролиза и отделяне на дим. Това означава, че околните хора си остават застрашени и забраната за пушене на закрито не трябва да отпада.

Друго проучване в същия журнал пак от миналата година твърди, че бездимните цигари отделят подобни на традиционните канцерогенни вещества.

Наскоро в България бе и Патриша Ламбърт - директор на Международния правен консорциум, която заяви, че твърденията за безвредни и щадящи здравето ни бездимни цигари трябва да се поставят под въпрос. И призова правителствата в различните държави внимателно да разгледат всички правни рамки и да третират алтернативните продукти като стандартните цигари. И да не се поддават на внушението, че новите продукти са безвредни.

Ламбърлт твърди, че ако компаниите искат да откажат хората от тютюна, няма да създават толкова привлекателен на външен вид продукт. По този начин всъщност се привличали нови хора, някои от които ще са деца. И ще дойде момент, в който вместо нови кецове те ще си пожелаят алтернативна цигара”, коментира Ламбърт.

На фона на това обаче например Кралският колеж на лекарите във Великобритания препоръчва да се насърчава употребата на алтернативните продукти. Основните им мотиви са, че новите устройства значително намаляват риска от вредата от тютюна върху здравето, помагат за отказване на цигарите и не водят до пропушване от страна на непушачи.