Преди около 30 000 години, по време на ледниковата епоха, рисунките на животни са проправили пътя към по-реалистично изобразително изкуство, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Ново изследване навежда на мисълта, че промяната в естетиката може да се обясни с фокусиране върху детайла, т.е. с характерна особеност на аутизма.

Значителен брой подробни изображения на мечки, бизони, коне и лъвове започнали да се появяват върху стени на пещери през ледниковата епоха. Учените се затрудняваха да обяснят внезапната промяна.

По-рано се предполагаше, че в основата на ориентирането към по-детайлни рисунки са били психотропни вещества, но новото изследване опровергава подобни хипотези.

Археолози от университета в Йорк твърдят, че свързана с аутизма характерна особеност - фокусирането върху детайла, е сложила началото на тази тенденция.

"Фокусирането върху детайла е определящо дали можеш да рисуваш реалистично или не - нуждаеш се от въпросната характерна особеност, за да бъдеш талантлив реалистичен художник - заяви ръководителката на екипа Пени Спайкинс. - Тя е често срещана сред аутистите."

Спайкинс и колегите й изследвали връзката между фокусирането върху детайла и реалистичните пещерни рисунки. "Анализирахме резултатите от проучвания, поставили си за цел да открият връзка между таланта и употребата на дрога, и констатирахме, че наркотиците могат само да направят по-малко потиснати хората с изявени способности - поясни Спайкинс. - По-убедителна е идеята, че фокусиращи се върху детайла хора, много от които са аутисти, са сложили началото на тенденция за реализъм в изкуството през ледниковата епоха."

Резултатите от изследването са качени на сайта Open Archaeology.