Човек губи белтъчини и мускулна маса

Динозаврите са измрели, защото не им е стигнал акълът да създадат космически кораби и да се спасят от изтребление. Това вече не важи за хората, които имат възможност да напуснат Земята. Но се появи ново препятствие пред разселването на човечеството в Космоса - имунната система.

Милиардите години еволюция на земята са направили човека пригоден да живее на нея, но са създали и пречки да я напусне. Най-голяма от тях бе открита от канадски и руски учени, изследвали кръвните проби на 18 руски космонавти след 6-месечния им престой на Международната космическа станция. Техният доклад бе публикуван наскоро в сп. "Нейчър".

Установени са драстични промени в имунната система. Тя е била така разстроена от престоя в Космоса, че не би могла да се справи дори с най-безобидните вируси като например вируса на простудата.

"Данните ни сочат, че в безтегловност имунната система действа така, сякаш тялото е инфектирано. То не е наясно какво се случва с него и привежда в действие всички възможни средства за защита", обяснява проф. Евгений Николаев от Института по физика в Москва.

Въздействието на космическите полети върху човешкото тяло се изучава още от 60-те г. на ХХ век. Вече е известно, че липсата на гравитация влияе на обмяната, на сърдечната дейност, на телесната температура, на мускулния тонус, на плътността на костите и на дишането. Миналата година САЩ установиха, че участниците в мисия до Луната рискуват 5 пъти повече да умрат от инфаркт в сравнение с космонавтите на ниска околоземна орбита и с хората, които не напускат Земята. А трябва да се има предвид, че за космонавти се подбират хора с доста по-добра физика от средната и че за тях се полагат най-добрите медицински грижи. Въпреки това рискът да умрат от инфаркт е 10-процентов. Ако обаче са летели до Луната или в дълбокия Космос, този риск скача на 43% вероятно заради космическите лъчения.

След приземяването космонавтите прекарват 45-дневен период на адаптация, през който трупат мускулна маса и костно вещество. За цялостното им възстановяване отиват от 6 месеца до 3 години, но някои физиологични проблеми при тях си остават до живот.

Глава

В Космоса мозъкът свиква с безтегловността и човек губи чувството си за равновесие и за ориентация. На връщане липсата им причинява замайване и силен световъртеж.

Сърце

В Космоса сърцето се смалява, кото води и до намаляване на обема на кръвта. Съответно сензорите за кръвното налягане излизат от строя.

Мускули

Космонавтите губят от 20 до 40% от мускулната си маса и имат нужда от рехабилитация на Земята.

Кости

За всеки прекаран месец в Космоса човек губи по 1,5% от костното си вещество.

Очи

На връщане космонавтите се оплакват от проблеми със зрението: размазана гледка, неумение на фокусират наблизо и надалеч и др. Те може да траят с години.

Ръст

Заради липсата на гравитация в Космоса дисковете на гръбнака вече не са притиснати и се разтварят. В резултат гръбначният стълб се удължава и космонавтът става по-висок.

Кожа

Кожните клетки умират и кожата старее по-бързо в Космоса.

Имунитет

При над 50% от космонавтите имунитетът е сринат по време на полета.

Вътрешен часовник

На Земята чрез него човек се ориентира горе-долу кое време на деня е. В орбита той се обърква тотално, тъй като за космонавтите има по 16 изгрева и залеза на слънцето всеки ден.

Молекулярните механизми, които предизвикват тези физиологични промени, досега бяха загадка. Руско-американският екип ги разкри, като изследва нивата на 125 белтъка в кръвта на космонавтите. Промените в тях показват колко натоварена е и как функционира имунната система. Кръвните проби са взети 30 дни преди старта на полета, веднага след приземяването и още 7 дни по-късно.

"След 6-месечен престой на станцията тяхната имунна система беше отслабена много", казва Ирина Ларин от Лабораторията за йонна и молекулярна физика в Москва. "Те за беззащитни пред най-леки вирусни инфекции."