В началото на пролетта е редно да имаме малко луфт в храненето, за да се разтовари организмът. „Най-добре е да му дадем сурова храна“, препоръчва специалистът по лечебно хранене д-р Георги Гайдурков. С него говорим за това как да променим храненето си за известен период, за да почистим тялото си отвътре, и така да подобрим здравето си.

Д-р Гайдурков, как да пречистим организма си пролетно?

Най-добре е да посветим няколко дни на разтоварваща програма. Би било чудесно тя да е две седмици, но дори и 3 дни да я спазваме, тялото ни ще бъде благодарно. Става въпрос за хранене само с плодове, зеленчуци и ядки, фрешове и смутита. Суровата храна алкализира и снемат отпадъците от тялото, които са киселини. Освен това с тази програма се намалява целулита и лицето видимо се подмладява.

Ако се храним сякаш сме в непрекъснат празник - обилно и с по-тежка храна, болестта идва, и ние пак се налага да сме на един вид пост – само, че диетата е предписана от лекаря и съпроводена с лекарства.

Какви плодове и зеленчуци да хапваме?

Нека менюто е съобразено с вкуса на всеки, но от плодовете ще откроя киви, защото помага за изчистването на организма. И е добре то да се редува с круши, нар, райска ябълка, ананас, цитруси, грозде, ябълки. За по-забавно може да се приготвят кремове от банан и авокадо например. Или сутрин да се пие фреш от нар, грейпфрут, ананас, портокал, лимон от 200 мл. Зеленчуците сякаш са ни по-интересни в този период, защото те алкализират организма. Освен това в тях има соли, минерали. Морковите, червеното цвекло, магданозът, доматите, селарито, целината, руколата, зеленолистните зеленчуци са задължителни.

Цялото интервю четете ТУК