Намалете темпото и внимавайте през първите дни, здравето е уязвимо

Преди да си легнете довечера, сверете часовниците си по лятно часово време - прескочете един час, и когато и да се събудите в неделя, ще сте в синхрон със смяната. Уж малката промяна скоро няма да отпадне, нищо че Еврокомисията умува дали, кога и как съюзът да замръзне или в зимно, или в лятно часово време и смяната да не подлага на стрес 2 пъти в годината - процедурата е дълга.

Мотивите за ревизия са, че основният аргумент за местенот на стрелките - икономии на енергия, не може да се докаже, а медицинските проучвания и сводките на полицията показаха, че в първите дни по летния часовник зачестяват инсултите, инфарктите, катастрофите, трудовите злополуки и дори самоубийствата.

Мозъчните и сърдечни инциденти по принцип са по-чести в сутрешните часове. Като се добави и час по-ранното ставане, рискът расте. Повечетоо катастрофи обясняват с по-малкото дневна светлина в часа, в който  човек потегля, и с още “спящия” му мозък.

Промяната е брутална за биологичните ритми и за синтеза на хормоните на съня и на будуването. За 2 седмици до месец организмът се адаптира и излиза от хормоналния хаос, но първите дни са изпитание. Най-бавно и мъчително е приспособяването за децата, работещите на смени и старите хора.

Всеки човек има лично мнение дали е добре, или лошо да се живее само по лятно или само по зимно часово време, а въпрос на политическо решение е кой вариант да се избере. Важното е да се сложи край на смяната 2 пъти в годината, каза известният кардиолог доц. д-р Сотир Марчев.

За смекчаване на физиологичния и психическия стрес се препоръчват техниките за лечение на "джетлаг". Терминът е заимстван от английското понятие за бързата смяна на часовите пояси от пътника в самолет. Със смяната на часовото време всички стават такива “пътници”.

За по-предвидливите е съветът още преди промяната да изместват часовете си за лягане и ставане с 15-ина минути всеки ден, но за много хора 1 час за 4 дни е твърде бърза промяна. А и до понеделник няма как да стане, така че който тренирал, тренирал.

За по-безболезнено ставане сутрин от решаващо значение е да сте отпочинали, т.е. да сте заспали по-рано от обичайното, но това не става спонтанно. Ще си помогнете с тактиките за заспиване по джетлаг стратегията. Вечеряте рано - към 18-19 часа, и храната е лека - салата, зеленчукова супа или ястие, кисело мляко. За отпускане преди лягане вземате топла вана с билки или етерични масла. Те помагат да се мине в бавен биорежим, който казва на мозъка: спокоен съм, отпускам се, лягам си да спя. И мозъкът съдейства с нареждане да се синтезира хормонът на съня мелатонин. Приспивни етерични масла са лавандулата, санталовото дърво, лайката, салвията, мащерката. Има и чайове тип “Лека нощ” (валериан, хмел, мащерка). Важно е вечер да се избягва ярка светлина и особено синята, излъчвана от електронни устройства.

Спортът е ободряващ и ще си помогнете за по-лека пренастройка на биоритмите, ако поне в периода на адаптация му обърнете гръб.

Вътрешният будилник се манипулира от светлината. Това обяснява съвета още щом отворите очи сутрин, да пуснете всички лампи и да се къпете в светлина, за да се синтезира хормонът на будуването, който ви държи активни и концентрирани.

Към този душ си осигурете и едно вътрешно зареждане с фреш от лимон, грейпфрут, моркови и ябълки. Този коктейл осигурява най-пълноценната инжекция с витамини. Сравнението не е случайно - те влизат в кръвта буквално след минути.