Учени представиха лека каска за сканиране на мозъка, която позволява да се следи мозъчната дейност, докато носещият я се е заел с обичайните си занимания, предаде Франс прес.

"Каската ни дава възможност да анализираме неща, които никога не сме проучвали", каза един от създателите й Гарет Барнс от Лондонския колеж.

Вече има каски за енцефалография, които отчитат електричната активност в мозъка, но заради магнитите в тях те са прекалено големи и тежки. Като анализират магнитните полета, създадени от електрически импулси в мозъчни клетки, те дават моментно изображение на мозъчната дейност и позволяват да се изследват сетивните, двигателните и когнитивните функции на мозъка. Нужните за такова изследване сензори трябва да се държат при температура минус 269 градуса, а ползваните за целта апарати тежат половин тон.

За своя прототип учените използвали много леки сензори, които работят при стайна температура. "Поклащане на главата, излягане, изпиване на чаша чай и дори игра на пинг-понг - този скенер може да бъде носен като каска, а това означава, че по време на изследването хората могат да се заемат с обичайните си занимания и да се движат свободно", обясни д-р Барнс.

Прототипът позволява да се изследват всякакви хора. Традиционните апарати изискват пациентът да е неподвижен, така че с тях не могат да се изследват буйни деца, епилептици, болни от паркинсон и пр.

За новата каска писа сп. "Нейчър".