Ваксината срещу стреса и тъгата в края на декември е да се откажем от амбицията за “перфектния празник”.

Декември и особено втората половина на месеца е най-вероятното време от годината човек да изпадне в депресия, казват специалистите по душата. Може да се отдаде на късия ден, на неуютното време, на пресата до края на годината да се довършат служебни и лични проекти. И все пак истинската причина са празниците. Суматохата около тях, лъскавите витрини, еуфоричната атмосфера на партитата, снимките на събрани семейства или от подранили ваканционни преживявания може да са много болезнени. Ако те подминават. Ако се чувстваш самотен или неуспял. Ако не можеш да демонстрираш перфектното семейство/жена/мъж/дете/кола/къща/ваканция. Ако имаш проблем с парите. Но като че ли най-краткото обобщение е, че ставаш жертва на предновогодишна депресия, когато си жертва на нереалистични очаквания.

Или може би в основата е фактът, че

мозъкът ни е на

милиони години и

следва цикъла

на природата,

според който зимният декември е месец за кротка почивка край огъня в пещерата, биологичен цикъл, в който е най-естественото време да се отпуснеш, да прекарваш в сън дългите 12 часа нощи, да се отдадеш на спокойно общуване със семейството, риторично пита семейният психотерапевт д-р Анелия Тренчева.

“Християнството и особено разточителното празнуване на Рождество с цялата консуматорска суматоха от подаръци, софри, шумни тържества, са привнесени в нагласите ни много по-късно. Освен това се налага изкуствената представа, че трябва да сме щастливи 365 дни в годината и ако не влизаме в калъпа, сме провалени хора. Такава норма не предвижда време понякога да си тъжен, да си ядосан, да мразиш, да страдаш - чувства, които са нормални. Ако не преживяваш отрицателни чувства, няма как да изпиташ и положителни. Вместо това ни се внушава отвсякъде, че ако ни спохождат негативни емоции, това е дъното. Но веднага се предлага и лек:

купи си коледен кейк,

онази уникална

рокля, нова кола и

всичките ти проблеми

ще бъдат решени,

ще влезеш в обществото на винаги щастливите. Не вярвам, че ще стане. Вероятно същността на тъгата през сегашния сезон е в невъзможността при днешния начин на живот да последваме онзи модел на поведение, който природата е налагала на човека милиони години - в най-зимния месец да забавим темпото, да се отпуснем, да съберем сили”, обяснява д-р Тренчева.

Ако доскоро човек се е сравнявал само с хора, с които реално общува, интернет изтрива всички граници. Социалните мрежи са пълни със снимки, които демонстрират къде реално, къде преувеличено, къде напълно режисирано благополучие. Много хора се потискат, защото Коледа, изглежда, е причина за прекалена саморефлексия и вътрешен бунт срещу несправедливостите на живота, изживяването като жертвата на съдбата в сравнение с други хора, които имат повече или дори “всичко”. Други изпадат в негодувание от негласната социална принуда да се харчат много пари за подаръци и храна, голяма част от които след празниците просто отиват в боклука. Трети се

потискат от

перспективата за

общуване с роднини,

които ги дразнят.

И накрая, много хора се чувстват болезнено самотни на Рождество.

Всичко това може само едва-едва да одраска чувствата ни, ако се откажем от идеята за “перфектния” празник, която светът около нас се опитва да ни налага. Отговорете си честно как искате да прекарате празника и го организирайте по този начин. Устройте си “вашата” Коледа, без да се съобразявате с ритуали и покупки, защото “така правят всички”. Ако се оставите на тази инерция, тя ще предяви пред вас смазващ списък от изисквания да блестите по партита, да се забавлявате по сценарий, да пазарувате разточително, да не смеете да хапнете от никое ястие, преди да го снимате и качите фотото във фейсбук. Насладете се на всеки миг от празнуването по вашия си начин - това е най-сигурната ваксина срещу коледната депресия, съветва д-р Тренчева.

Психотерапевтите изписват 7 “хапчета” за профилактика

Дори да твърдите, че това не се отнася за вас, двата последователни празника само в рамките на седмица са достатъчно стресиращи, за да предизвикат депресия. Трескавите приготовления, разговорите на околните, суматохата и необходимостта от чистене и приготвяне - на храна, подаръци, партита, са достатъчни, за да те запратят ако не в истинска, то поне във временна емоционална уязвимост.

Чувството се маскира под различни форми. Може просто да се чувствате по-уморени от нормалното или да спрете да чувате алармата за събуждане, но също и да ви мъчи безсъние. Можете да отлагате пазаруването до безкрай, въпреки че няма кой друг да го поеме. Може да изпаднете в безпричинна раздразнителност или без провокация да се карате с околните. Може да започнете да се чувствате ненужни и забравени и да се отдръпнете от хората, дори от децата си. Това са признаци, че преживявате някаква форма на депресия, предупредителни знаци, че се нуждаете от нещо повече от почивка.

Ето съветите на психотерапевтите:

1. Възползвайте се от късия ден - това е седмицата на най-дългите нощи. Лягайте си със Сънчо и сутрин ставайте в последния възможен момент. Най-добре изобщо да изключите алармата - психологически така давате на съзнанието си чувство за безгрижие и спокойствие.

2. Не си позволявайте да изпадате в хибернация подобно на зимния "сън" на таралежите. Старайте се през деня да прекарвате възможно най-много време навън. Нуждаете се от естествена светлина - тя поощрява образуването на хормоните на щастието.

3. Начертайте си лични граници относно парите за подаръци и пиршества, определете си лимит на социалните прояви само според своите желания. Така няма да ви пука, че някой фейсбук приятел се разчеква между 10 купона и рискува панкреатична криза от килограмите храна, наредени като за изложба на масата. Душата ви има нужда от истинско общуване с близки, а стомахът ви е с размера на два малки юмрука.

4. Избягвайте прекомерното анализиране на живота си. Всеки може, ако се зарови, да намери за какво да съжалява. Създателят, който и да е той, се е погрижил да снабди мозъка ни с перфектна техника за самосъхранение - забравянето. Не му се бъркайте. Насладете се на деня си. Тук и сега.

5. Идват 5 почивни дни - направете през тях без задръжки нещата, които наистина ще ви зарадват. За всеки те са различни, но в 99 процента не са свързани с притежаване на нещо, а с участие в преживяване.

6. Фокусирайте мислите си върху всички хубави неща за Коледа - възможността да бъдете спокойни и добри, благодарността за всичко, което имате и което ще имате в живота си, щедростта на духа. Доказано е, че човек е най-щастлив не когато получава, я когато дава от сърце, когато прави нещо за някой друг не по задължение, а от обич.

7. Ако се чувствате наистина самотни, предложете помощта си на доброволчески принцип - идеален начин да повдигнете духа си и да разширите приятелствата си. В последните 4-5 години това вече е съвсем реална възможност. Поинтересувайте се и ще се убедите лично колко развита е практиката. На предложението ви ще се зарадват фондации, църковни настоятелства, червенокръстки дружества, дори спасителни отряди, в които можете да участвате с дейности по логистиката, които не изискват специализирана подготовка.

Ако всичко това не сработи - потърсете подкрепа от приятел и се консултирайте с лекар.

Д-Р АНЕЛИЯ ТРЕНЧЕВА
Д-Р АНЕЛИЯ ТРЕНЧЕВА