20 лекари от ТЕЛК Пловдив са готови да си подадат оставката заради запор над заплатите им. Причината е разминаване в оценките на НЕЛК и ТЕЛК за пациентска неработоспособност. А разликата в парите, които лицето получава между двете решения, трябва да се възстановява от джоба на лекарите в ТЕЛК. Така всичките 20 служители на ТЕЛК Пловдив са със запорирани заплати, съобщава NOVA.

"Проблемът е стар, слушахме обещания, но толкова години няма решение", обясняват лекарите. 

Д-р Петрова получава 600 лв. месечна заплата. Наскоро банковата й сметка е запорирана заради 1800 лв. разминаване в решение на НЕЛК за неин пациент.

"Става дума въпрос за пациент, на който е издаден процент намалена работоспособност, който е издаден от НЕЛК. Аз съм дала 66%, а НЕЛК - 21%. Лицето не се е явило в НЕЛК и затова от там решават, че "лицето може вече да е оперирано", казва д-р Петрова. Затова от Националната експертна лекарска комисия приемат, че разликата в парите от парите, които те са определили и тези, които лицето е вземало досега с документите от ТЕЛК, трябва да се възстановят от джоба на лекарите в ТЕЛК. Ето защо всичките 20 лекари са със запорирани заплати.