В Англия се пие чай в 5 часа следобед. В Русия - при горещо време. В България - когато се разболеем. Горе-долу така биха могли да се опишат чаените ни навици. Чаят е изключително полезен, приятен и подходящ за зимни студове. Има и лечебни свойства, така че с негова помощ ще изглеждаме още по-добре Ето кои са те.

Тоник за тяло

от зелен чай

Зеленият чай има благотворно влияние върху метаболизма. Но освен че действа като антиоксидант, той подмладява кожата, като стимулира регенерацията на клетките. Той е ефикасно средство и при изгаряния и кожни раздразнения. А след епилация може да успокоите зачервените места с чай от мента.

Друго приложение на малките пакетчета със зелени билки е, че те премахват торбичките под очите, лекуват умора и ограничават появата на бръчки в зоната на околоочния контур. Просто ги потопете в гореща вода, изчакайте билките да се накиснат добре и поставете в проблемните зони.

Зеленият чай би

направил косата

по-бляскава

и здрава,

ако само я измиете с него. Оставете няколко пакетчета от чая за 10-15 мин във вряща вода. Сместта трябва да престои цяла нощ, а после изсипете водата върху косата с леки масажиращи движения и оставете да действа за поне 10 минути. После измийте косата си по начина, по който традиционно го правите.

Ексфолиант

за лице

Със зелен чай може да почистите и лицето си. За целта направете 1 ч.ч. чай и го оставете да се охлади, докато стигне стайна температура. В отделна купичка смесете 3 с.л. кафява захар и 2 с.л. и разбъркайте, докато се получи смес, подобна на паста. С нея масажирайте лицето с кръгови движения.

Мед и зелен чай

срещу черни

точки

Зеленият чай е верен помощник и в борбата с черните точки от лицето. Изсипете съдържанието от едно пакетче чай в купа. Към билките добавете 1-2 с.л. мед и бъркайте, докато се получи паста. Нанесете сместа за 15-ина мин върху лицето и след това изплакнете.

Маска за лице

и тяло

Смесете равни количества зелен чай и сода за хляб и добавете малко мед. Всяка от съставките има благотворно влияние върху кожата ви – зеленият чай ще я стегне, медът ще я възстанови, а содата за хляб ще я детоксикира и ексфолира.

Терапия за

разширени пори

Запарете 2 пакетчета чай в чаша гореща вода и добавете по 2 капки масло от чаено дърво и лавандула. После замразете сместа във форма за лед. Едно-две кубчета са напълно достатъчни за разширените пори и уморената кожа.

Билкова вода

за уста

Ако въпреки упоритата борба с лошия дъх не усещате желания ефект, може би не сте пробвали със зелен чай. Сварете чай от мента или зелен чай и използвайте сместа всеки ден след миене на зъбите. Билковата смес помага също при подути венци, кариеси и зъбна плака.

Ексфолиант

за тяло

Сварете две пакетчета зелен чай и добавете 3/4 ч.ч. захар, 2 с.л. кокосово масло, 1 ч.л. мед и сока от 1 лимон. Разбъркайте добре и нанесете сместа по кожата на тялото с кръгообразни движения. Останалата част може да съхранявате до 3 месеца в буркан в хладилника.

Доказано е, че чаят помага за хубава и здрава кожа.
Доказано е, че чаят помага за хубава и здрава кожа.